Ilyen tagokból állhat az Intel érkező Tiger Lake-H sorozata

Kiszivárgott némi információ az érkező mobil processzorok várható tulajdonságaival kapcsolatban.

Ilyen tagokból állhat az Intel érkező Tiger Lake-H sorozata

Az Intel háza táján hamarosan új, 45 W-os TDP kerettel rendelkező Tiger Lake-H processzorok jelennek meg, amelyek a már bemutatott 35 W-os, H35 jelöléssel ellátott modellek fölött foglalnak helyet. Néhány napja a kínálat csúcsán elhelyezkedő nyolcmagos példányt már megvillantotta az Intel egy rövid bemutató erejéig, ám a teljes sorozat rajtjára a várakozásokkal ellentétben még nem került sor, ugyanis a tervek szerint majd csak az év második negyedévében mutatkozhatnak be az új mobil processzorok.

Időközben előkerült viszont egy érdekes kis táblázat, ami két lelkes „detektívtől”, a Twitteren tevékenykedő @9550pro-tól, illetve@OneRaichu-tól származik. Ezt a táblázatot egyelőre érdemes egészséges távolságtartással kezelni, hiszen pletykáról van szó, amelynek keretén belül nem biztos, hogy a legfrissebb és a legpontosabb adatokat sikerült megszerezniük a szivárogtatóknak.

Jelenleg úgy néz ki, hogy a 45 W-os TDP kerettel ellátott Tiger Lake-H processzorok között három darab nyolcmagos, illetve kettő darab hatmagos modell foglal majd helyet. A csúcsot a várakozásoknak megfelelően a Core i9-11980HK képviseli majd, amely 2,6 GHz-es magórajelet alkalmazhat, de ha a TDP keretet 45 W-ról 65 W-ra emelik – megfelelő hűtés mellett –, akkor már 3,3 GHz-es magórajel léphet érvénybe.

Az új processzor az Intel Turbo Boost Max 3.0-s technológia jóvoltából két processzormag terhelésekor akár 5 GHz-es órajelet is elérhet, az összes mag terhelésekor viszont már csak 4,5 GHz-es boost órajellel kell beérni, ami ebben a szegmensben igen impresszív. Ez a processzor 24 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárat kap, valamint Xe architektúra köré épülő iGPU-val is felvértezték. A kétcsatornás memóriavezérlő DDR4-3200 MHz-es lapkákat kezelhet.

Galéria megnyitása

Egy lépcsőfokkal lejjebb a Core i9-10900H foglal helyet, ami már csak 2,5 GHz-es magórajelen, 4,4 GHz-es nyolcmagos Turbo Boost órajelen, illetve 4,9 GHz-es ITBM 3.0-s órajelen ketyeg. A 24 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótár itt is rendelkezésre áll, csak úgy, ahogy a DDR4-3200 MHz-es memóriatámogatás is.

A harmadik nyolcmagos Tiger Lake-H processzor esetében 2,4 GHz-es magórajelre, számíthatunk, míg az összes mag terhelésekor 4,2 GHz-es maximális boost órajel lép érvénybe. A Turbo Boost Max 3.0-s technológiát ez a modell már nem támogatja, viszont az Xe alapú iGPU és a DDR4-3200 MHz-es támogatással büszkélkedő kétcsatornás memóriavezérlő ezúttal is a kínálat részét képezi, és a 24 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótár is elérhető marad.

A három darab nyolcmagos modell mellé két darab hatmagos is érkezik, ezek a Core i5-11260H és a Core i5-11400H jelölést viselik. Az újdonságok 2,6 és 2,7 GHz-es magórajelet, illetve 4,0 GHz-es és 4,1 GHz-es hatmagos Turbo Boost órajelet alkalmazhatnak, az ITBM 3.0-s technológia támogatása azonban itt sem áll rendelkezésre. A megosztott harmadszintű gyorsítótár kapacitása már csak 12 MB lesz, míg a kétcsatornás memóriavezérlő maximum DDR4-2933 MHz-es modulokat támogat majd.

A Tiger Lake-H sorozat hat- és nyolcmagos tagjai valamikor a második negyedév folyamán mutatkoznak be hivatalosan, nincs kizárva, hogy a rajtot a Computex 2021 idejére időzítik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap