Humanoid mentőrobotokat akar a DARPA

A DARPA legújabb pályázatának célja olyan humanoid robotok építése, amelyek képesek katasztrófahelyzetben az emberi mentőalakulatokhoz hasonló feladatokat elvégezni.

Humanoid mentőrobotokat akar a DARPA

A DARPA kedden bejelentette a legújabb Grand Challenge célját és feltételeit. A vetélkedés októberben kezdődik és két évig tart. A cél olyan robotok kifejlesztése, amelyek emberek számára túlságosan veszélyesnek ítélt környezetben képesek különféle feladatokat ellátni: fontos javításokat elvégezni vagy éppen felderíteni a biztonságos útvonalakat. A DARPA kiemelten fontosnak tartja, hogy a japán nukleáris katasztrófához hasonló esetekben rendelkezésre álljanak olyan eszközök, melyek segítségével emberi életek veszélyeztetése nélkül lehetséges a létfontosságú feladatok elvégzése.

A kihívás ugyan nem állítja, hogy kifejezetten emberi alkatú robotra van szükség, de az elvégzendő feladatok körébe számos kifejezetten emberek számára tervezett eszköz és gépezet használata tartozik ‒ autóvezetés, létrára mászás ‒, amelyeket más testformával nehézkes lenne megvalósítani.

A vetélkedésre nemzetközi csapatok jelentkezését is várják, olyanokét is, akik semmiféle amerikai céggel vagy laborral nem állnak kapcsolatban. Úgy tűnik tehát, hogy a Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége nagyon is tisztában van azzal, hogy a robotikai fejlesztések területén az Egyesült Államoknak jelentős lemaradásai vannak Európával és Ázsiával szemben.

A vetélkedés végén a megépített robotoknak számos bonyolult feladatot kell végrehajtaniuk. A feladatok az alábbiakhoz hasonlók lesznek:

1. Képesnek kell lenniük egy terepjáró vezetésére, a rendszer minden összetevőjének irányításával (indítás, kormány, sebesség, fékek).

2. Egyenetlen, törmelékkel borított talajon való járás.

3. Egy nagy szikladarab eltakarítása egy ajtó elől, és a kilincs segítségével az ajtó kinyitása.

4. Fel kell mászni egy létrán, majd végigmenni egy függőfolyosón.

5. Keresztül kell törni egy masszív betonfalon a rendelkezésre álló eszközök segítségével.

6. Meg kell találni és megjavítani egy szivárgó csövet.

7. Ki kell cserélni egy kisebb, elromlott szivattyút működőre.

A résztvevők vállalhatják egy teljes rendszer megépítését szoftverrel és hardverrel együtt, de lehet csak a szoftveres fejlesztésre is koncentrálni. A vetélkedés fődíja 2 millió dollár. Az ügynökség reményei szerint olyanok is jelentkeznek a kihívásra, akik eddig nem kifejezetten robotok fejlesztésével foglalkoztak, viszont vannak új, innovatív ötleteik. Remélik, hogy a kihívás révén a robotépítők új generációja termelődhet ki.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward