Hamarosan könnyebb lesz megtalálni az elvesztett és ellopott noteszgépeket?

Az Intel és a Tile szakembereinek együttműködése lehetővé teszi, hogy az elveszett és/vagy ellopott notebookok aktuális tartózkodási helyét könnyebben felderítsük. Elsőként a HP

Hamarosan könnyebb lesz megtalálni az elvesztett és ellopott noteszgépeket?

Az Intel hamarosan megkönnyítheti az elveszett és/vagy ellopott noteszgépek megtalálását, ugyanis együttműködésbe lépett a Tile szakembereivel, akik rengeteg tapasztalattal rendelkeznek a Bluetooth alapú nyomkövetők piacán. A Tile egyes termékeit tavaly mi is teszteltünk, a koncepció mindenképpen tetszett, ám az ár és a megvalósítás terén már nem volt feltétlenül vonzóak az akkoriban kipróbált terméke.

A Bluetooth-alapú nyomkövető technológiát a felek együttműködésének köszönhetően rövidesen megkaphatják az Intel WiFi és Bluetooth vezérlőt tartalmazó bővítőkártyái, amelyek elég sok noteszgépben ott vannak. Annak érdekében, hogy a Tile technológiáját használni lehessen, a felek szerint firmware és driver szintű módosításokra lesz szükség, valamint BIOS szinten is változtatások kellenek, hogy a rendszer működhessen. A technológia egyik verziója idén egyébként már megjelent a HP Elite Dragonfly G2 noteszgépben, ahol egy második M.2-es slotba került a használathoz szükséges kiegészítő. A HP a technológia alkalmazása előtt természetesen tartott egy kis piackutatást, amelynek eredményeként a válaszadók mintegy 72%-a nyilatkozott úgy, hogy az elveszett vagy csak ismeretlen helyre pakolt notebook megtalálásának lehetősége nagyon, illetve extrém módon értékes szolgáltatás lenne, így a felmérést tett követte és az Elite Dragonfly G2 meg is kapta a funkciót.

A Tile szerint a technológia új változatát még idén bejelentik, valamint arról az OEM partnerről is lerántják a leplet, aki elsők között kezdi alkalmazni az újítást új noteszgépein – nem lennénk meglepve, ha ez a partner pont a HP lenne, aki már eddig is érdeklődött a technológia iránt. Arról egyelőre nem esett szó, pontosan hogyan működik majd a Bluetooth alapú nyomkövetés, ám elég valószínű, hogy szükség lesz hozzá egy Android vagy iOS alapú okostelefonra is, hiszen az tudja majd GPS bélyeggel ellátni a lokáció-bejegyzést. A Tile app egyébként Android és iOS mellett a Windows Store-on belül is elérhető.

Galéria megnyitása

A noteszgépeket alvó állapotban és normál működés közben egyaránt fel lehet majd deríteni, ha pedig lemerül az akkumulátor és kikapcsol a rendszer, akkor a legutolsó rögzített koordinátákat mutatja majd az app. A Tile technológiájának van közösségi funkciója is, amelynek köszönhetően a Tile tulajdonosok segíthetnek egymás elveszett dolgainak megtalálásában: ehhez csak engedélyezni kell ezt a funkciót az appban, majd ha elhaladunk a keresett tárgy mellett, az app névtelen riasztást küld a tárgy tulajdonosának az app infrastruktúráján keresztül.

Hasonló nyomkövetőt nemrégiben mi is kipróbáltunk a TrackR formájában, ami szintén rendelkezett közösségi keresés funkcióval. Ezzel anno mindössze annyi volt a baj eddig, hogy elég kevés aktív TRackR felhasználó állt rendelkezésre. főleg Magyarországon, így kicsi volt az esély, hogy pont egy elhagyott tárgy mellett mentek el, plusz a Bluetooth alapú elemes nyomkövető hatótávja sem volt túl nagy, ami tovább rontja az esélyeket. És az appban engedélyezni is kellett a közösségi funkciót, így ha ezt nem teszik meg a felhasználók, még kevesebben segíthetnek a tárgyak megtalálásában.

Reméljük, a Tile megoldása sokkal ütőképesebb lesz és sokkal szélesebb körben használják majd, hiszen így lenne értelme: minél több a felhasználó, annál nagyobb az esélye, hogy elhalad valaki az elvesztett tárgy Bluetoot vezérlőjének hatósugarában. És azt is reméljük, kellően biztonságos lesz ahhoz, hogy a nyomkövetéssel kapcsolatos adatokkal ne lehessen visszaélni, legyen szó magángépről, vagy éppen üzleti laptopról.

Idővel kiderül, pontosan milyen technológiát hozott össze az Intel és a Tile, illetve ennek pontosan milyen lesz a fogadtatása a vásárlók körében. Amennyiben újabb információ érkezik a témában, arról természetesen beszámolunk majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap