Hajtogatható és más különleges OLED kijelzőt villantott az AU Optronics

Az AUO egyre jobban halad az OLED-es fejlesztéseivel, és most bemutatott néhány ígéretes panelt.

Hajtogatható és más különleges OLED kijelzőt villantott az AU Optronics

Az AU Optronics neve általában a televíziókba és monitorokba szánt LCD kijelzők kapcsán lehet ismerős a legtöbb olvasónknak, a vállalat a napokban egy egészen brutális 8K UHD LCD televízióval is előrukkolt, amiről egy másik hírben írtunk részletesen. Most viszont arról lesz szó, hogy milyen OLED-es fejlesztéseken munkálkodik jelenleg, ugyanis a legtöbb panelgyártóhoz hasonlóan az AUO is egyre több energiát fektet az OLED gyártásának a felfuttatására.

A tajvani vállalat kettő egészen különböző megoldást demonstrált egy zártkörű rendezvény keretében. Az egyik OLED technológiás kijelző kifejezetten olyan okostelefonokba lett tervezve, amiket össze lehet hajtani, a másik pedig már elsősorban prémium laptopokhoz passzol majd – esetleg beépített szerelvényekbe, járművekbe. Sajnos arról egyik esetben sem szólt a fáma, hogy a szállítást mikor kezdheti meg a vállalat, vagy hogy egyáltalán kereskedelmi forgalomba kerülnek-e ezek, de az egészen biztos, hogy a vevőkörüket megtalálhatnák, hiszen egyre több gyártó törekedik arra, hogy OLED kijelzővel szerelt terméket készítsen, az ellátás viszont most még erősen korlátozott.

Az AU Optronics által tervezett hajtogatható okostelefonos megjelenítőről azt lehet tudni, hogy aránylag jól bírja majd a kiképzést, de még viszonylag nagy ívben lehet csak meghajlítani. A vállalat elmondása szerint minimum 4 milliméteres rádiuszú hajlítást bír el a flexibilis egység, de a megbízhatósági teszteken elért eredmények szerint ezt 200 ezer alkalommal is el tudja viselni anélkül, hogy meghibásodna. Az AUO állítólag egy teljesen saját fejlesztésű eljárással hozta létre az egységet, de abban nincs eltérés a megszokott megoldásoktól, hogy plasztikból előállított hordozóra épül. A komponens természetesen érintésérzékeny, és a tajvaniak egy olyan szenzorral oldották meg ezt, ami a tulajdonuk.

Galéria megnyitása

A rugalmas OLED kijelző tulajdonságairól csak annyit lehet tudni, hogy 5,6 hüvelykes a képátlója, arról már nem esett szó, hogy milyen felbontással szolgál majd. A vállalat ajánlása szerint erre a megjelenítőre olyan okostelefonokat lehetne építeni, amik a jövőben érkező Motorola Razr mintáját követve, kagylós kialakításúak. Ezt mutatja be az előzetes referencia dizájnként szolgáló szerkezet is, ami a bemutatón igazából csak a szóban forgó panelt tartalmazta.

Az AU Optronics másik érdekes OLED újítása egy olyan eljárással készült, amivel korábban ilyen méretű és paraméterű panelt még nem hozott létre a vállalat. Egy 17,3 hüvelykes egységről van szó, ami 3840 x 2160 képpontos felbontású, ebből eredően 225 PPI-s a pixelsűrűsége. Ez a kijelző kiváló képminőséget fog nyújtani minden szempontból, különösen széles színtartományt tud lefedni, de nem csak ez adja az érdekességét, hanem az is, hogy 120 Hz-es a képfrissítési rátája, ezáltal még a gyors mozgásoknak a kirajzolásában is jeleskedik.

Galéria megnyitása

A tajvani alakulat már direkt olyan nyomtatott OLED gyártási eljárást próbál a legtöbb fejlesztésénél alkalmazni, amivel az eddigi állásfoglalás szerint csökkenthető az előállítási költség, és ha ez nem lenne elég érv mellette, még a kihozatali arányra is pozitív hatása van. Tehát olcsóbban és több működő panel állítható vele elő. Ennek köszönhetően rövidebb idő alatt tehető gazdaságossá az OLED termelés.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap