Shop menü

GYORS WINDOWS 11 ÚJRATELEPÍTÉSI MÓDOT TESZTEL A MICROSOFT, EGYES BEÉPÍTETT ALKALMAZÁSOK IS TÖRÖLHETŐVÉ VÁLNAK

Az újítás a Moment 5 Cumulative Update névre keresztelt frissítés részeként érkezik.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Gyors Windows 11 újratelepítési módot tesztel a Microsoft, egyes beépített alkalmazások is törölhetővé válnak

A Microsoft Windows sorozatának legfrissebb tagja, a Windows 11 folyamatosan frissül, ennek köszönhetően egyre jobban használható, egyre sokoldalúbb, ám sokan még mindig a Windows 10 mellett döntenek – talán részben azért is, mert a régebbi rendszerek nem felelnek meg maradéktalanul a Windows 11 szigorúbb hardverkövetelményeinek. A Microsoft fejlesztőcsapata folyamatosan azon dolgozik a háttérben, hogy még vonzóbbá varázsolják a vállalat legmodernebb operációs rendszerét, és a folyamat egész jól is halad, igaz, olykor-olykor némi homokszem is kerül a gépezetbe.

A Windows 11 következő nagy funkcióbővítő frissítőcsomagja számos érdekes újítást hoz, amelyek közül az egyik legérdekesebb az lesz, amellyel minden eddiginél gyorsabban lehet újratelepíteni vagy helyreállítani az adott Windows 11 telepítést. Ez a funkció jelenleg a „Fix Problems Using Windows Update” név alatt fut, azaz a „Problémák javítása a Windows Update használatával” munkanév aggatható rá. A funkciót egyelőre csak a Windows Insider Preview Program résztvevői számára érhető el, közülük is csak a Canary Channelt használók próbálhatják ki a béta verziós funkciót, amennyiben telepítik a Windows 11 Insider Preview Build 25905-ös kiadását.

Galéria megnyitása

Az új funkció a Settings menü System részén, a Recovery for Windows 11 opció alatt található. Érkezéséről nagyjából fél éve számolt be először a Microsoft, ám azóta sok víz lefolyt a Dunán, a fejlesztők rengeteget haladtak a munkával, az újítás így már a publikum számára is elérhetővé vált. Mivel béta verzióról van szó, hibák azért még lehetnek, de aki a Canary Channel tesztelője, ezzel valószínűleg már régóta tisztában van, hiszen tapasztalhatja. Az újítás igazából azért lesz fontos, mert az eddigi módszerekkel ellentétben gyorsabb lesz. Eddig az egyik legjobb módszer a Media Creation Tool használata volt, az ugyanis az „In-Place Upgrade” funkción keresztül lehetővé tette az operációs rendszer helyreállítását és javítását úgy, hogy a fájlok megmaradtak, de a folyamat hosszadalmas volt. Ezen változtat az újítás, ami jelentős gyorsulást hoz.

A Windows 11 mellé érkező következő nagy funkcióbővítő frissítés, ami a Moment 5 Cumulative Update nevet viseli, várhatóan 2024 februárjában jelenik meg. Újításai között  elég sok minden szerepel majd, egyebek mellett lehetőség nyílik bizonyos beépített alkalmazások törlésére, ezek közé tartozik az Edge és a Cortana is, de az érintőceruzák használatát is zökkenőmentesebbé, hatékonyabbá teszik azoknál a rendszereknél, amelyek támogatják ezt a beviteli módot. Azt persze érdemes kiemelni, hogy a beépített alkalmazások törlésének lehetősége az európai piacokra korlátozódik.

A jövő februárban érkező összegző frissítés az egyetlen lesz, ami 2024 folyamán megjelenik, 2025 folyamán egy nagyobb frissítőcsomag megjelenésére számíthatunk majd. Közben a Windows 12 is debütálhat jövőre, valamikor a nyár folyamán, amelynek fókuszában az AI, azaz a mesterséges intelligencia lesz.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére