Shop menü

GYÁRI HŰTÉSSEL IS EGÉSZ JÓL TUNINGOLHATÓ AZ ARC A770 – AKÁR 2,7 GHZ-ES GPU ÓRAJEL IS KÖNNYEN ÖSSZEJÖHET

A jelek szerint jó tuningpotenciállal érkeznek az új videokártyák, azaz könnyedén elérhető lesz némi teljesítménytöbblet.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Gyári hűtéssel is egész jól tuningolható az Arc A770 – Akár 2,7 GHz-es GPU órajel is könnyen összejöhet

Az Intel nemrégiben mutatta meg, hogyan épül fel egy Arc A770 Limited Edition videokártya, ahogy azt korábbi hírünkben már megírtuk, viszont ezzel együtt egy másik érdekességre is fény derült, ami nem más, mint a szóban forgó videokártya tuningpotenciálja. A bemutató alkalmával egy véletlenszerűen kiválasztott videokártyát helyeztek górcső alá, amit gyári hűtés mellett próbáltak tuningolni az Arc Control alkalmazáson keresztül.

Galéria megnyitása

A gyárilag 2,1 GHz-en ketyegő GPU esetében gond nélkül, egyszerűen sikerült egészen 2,7 GHz-ig növelni az órajelet, közben pedig egyedi hűtésre, illetve hűtés-kiegészítésre sem volt szükség. Az Arc Control szoftveren keresztül zajló móka sikeres volt, a hűtés még maximális terhelés alkalmával sem volt hangosabb 39 dB(A)-nél, a GPU hőfoka pedig sosem lépte túl a 80-90 Celsius fok közötti tartományt, legalábbis az adott példány esetében ezt tapasztalták az Intel szakemberei.

Hogy mennyivel nőtt a fogyasztás? A gyári 225 W-os értékhez képest 228 W-ot mértek, azaz mindössze 3 W-os extra fogyasztást produkált a kártya. Az persze hozzátartozik az igazsághoz, hogy az egyes modellek között lehetnek, és valószínűleg lesznek is különbségek: lesz, amelyik kevésbé tuningolható és jobban melegszik, de jó eséllyel olyan is, ami hasonló körülmények mellett magasabb GPU órajel elérésére is képes. Igazán részletes képet majd az első független tesztek eredményei mutathatnak, igaz, az előzetes kép így is meglehetősen biztató.

Szóba kerül a GPU órajel kérdése is, megint kihangsúlyozták, hogy ez pontosan mit is jelent. Az Arc A770-nél érvényben lévő 2,1 GHz-es GPU órajel például azt jelenti, hogy a GPU legalább az idő 50%-ában képes elérni és tartani ezt az órajelet, még azok a GPU lapkák is, amelyek nem rendelkeznek különösebben jó tulajdonságokkal. Igazából gyártás során van némi differencia az egyes lapkák között, amelyek miatt más a szivárgási áram, más a tuningpotenciál, illetve egyéb paraméterek terén is van némi szórás, ez viszont normális, a többi gyártónál is hasonló jelenségeket figyelhetünk meg. Amíg ezek a gyártói specifikáción belül vannak, nincs semmi gond.

Az Intel Arc sorozat esetében kétféle járható út van a GPU tuning esetén: vagy emeljük az órajelet, vagy emeljük a feszültséget – mindkettő növekvő teljesítményt eredményez majd. Azt azért érdekes lesz látni, hogy nagy átlagban milyen tuningpotenciállal rendelkeznek majd a kereskedelmi forgalomba kerülő példányok, tényleg ilyen jól lehet-e majd tuningolni őket gyári hűtés mellett is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére