Google Föld sejtbiológusoknak

A Leideni Egyetem kutatói több ezer elektronmikroszkóp-felvételből egyetlen rendkívüli felbontású képet állítottak össze, amely aztán egy megfelelő szoftver segítségével szabadon felfedezhető, bejárható.

Google Föld sejtbiológusoknak

A sejtbiológiai kutatásoknak a technológia kezdetei óta rendkívül fontos részét képezi az elektronmikroszkópia, amely rendkívüli részletességgel képes feltárni a sejtek szerkezetét. A módszer egyik nagy hátránya azonban, hogy csak a sejt egy nagyon kis részletét jeleníti meg nagy felbontásban, így a sejt, mint egész átlátására nem igazán alkalmas. Ha kisebb felbontásra váltunk, akkor persze megoldható, hogy egyetlen képen legyen rajta a sejt vagy a vizsgált szövetdarab, de ez esetben meg a finom részletek vesznek el.

A Leideni Egyetem kutatói úgy döntöttek, hogy a probléma megoldásának érdekében megalkotják a sejtbiológusok Google Földjét, vagyis több ezer elektronmikroszkóp-felvételből egyetlen, nagyfelbontású képet állítanak össze, amely aztán egy megfelelő szoftver (JCB DataViewer) segítségével szabadon felfedezhető, bejárható.

A virtuális nanoszkópiának nevezett technika bemutató projektje során 26 ezer különálló felvételből rakták össze egy zebrahal embriójának képét, a végeredmény összesen 281 gigapixeles, 16 millió képpont/hüvelykes (ppi) felbontással. A másfél milliméteres embrió minden egyes sejtjének belső szerkezete látható a hihetetlen finomságú felvételen.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward