Gigabyte SSD adapter 15 GB/s-os sebességgel

A PCI Express 4.0 x16-os slotba illeszkedő megoldás összesen négy darab M.2-es slotot tartalmaz.

Gigabyte SSD adapter 15 GB/s-os sebességgel

A PCI Express 4.0-s szabvány térhódításával az M.2-es SSD kártyák is jelentősen gyorsulhatnak, ahogy ezt a Corsair nemrégiben meg is mutatta saját megoldásával. A Gigabyte sem akart kimaradni a sorból, így a vállalat szintén bemutatott egy PCI Express 4.0-s szabvány köré épülő megoldást, ám ez már nem a klasszikus M.2-es slotokat használja, hanem egy normál PCI Express 4.0 x16-os slotot, így nem is 5 GB/s körüli, hanem jóval nagyobb adatátviteli sávszélesség elérésére képes.

 

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitásaAz Aorus részleghez tartozó újdonság igazából egy speciális, négy darab M.2-2280-as slottal felvértezett megoldás, ami rézből készült hűtőbordával, valamint egy ventilátorral gondoskodik arról, hogy a szupergyors M.2-es SSD-k által termelt hőt hatékonyan és gyorsan el lehessen vezetni. Az Aorus AIC Gen4 SSD névre keresztelt megoldás négy darab 2 TB-os Aorus SSD-t tartalmazott, amelyek természetesen PCI Express 4.0 x4-es sávszélességgel gazdálkodhatnak. A négy kártyát RAID 0 módba kapcsolták, így 8 TB-nyi szupergyors tárhelyhez jutottak, amely 15385 MB/s-os maximális olvasási-, illetve 15509 MB/s-os maximális írási tempó elérésre volt képes. A 4K Q1T1 teljesítmény viszont már nem olyan acélos.

Az új SSD kártya jelenleg csak az AMD X570-es lapkakészletével szerelt alaplapokkal használható, ugyanis egyelőre még csak ezek rendelkeznek PCI Express 4.0-s támogatással. Azt persze érdemes kiemelni, hogy egy ilyen platform esetén, amennyiben videokártya is lapul a rendszerben, a PCI Express 4.0 x16-os slot „csak” x8-os sávszélességgel üzemel majd, ha pedig a legalsó slotba helyezzük a terméket, akkor valójában a PCH-hoz kapcsolódó megoldást használhatunk, ami csak x4-es sávszélességet nyújt. Más kérdés, hogy a PCI Express 4.0 a sávszélesség-emelés hatására x8-os kivitelben is akkora sávszélességet ad, mint a PCI Express 3.0-s szabvány köré épülő x16-os slotok. Az pedig azért nem kevés, hiszen 32 GB/s-os elméleti maximális értékről beszélünk, míg a PCI Express 4.0 x16 esetében már 64 GB/s-os elméleti maximális adatátviteli sávszélesség áll rendelkezésre. Az említett értékek természetesen duplex kapcsolatra vonatkoznak, vagyis a két irány összegének tekinthetőek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap