GDDR5X támogatással jön az Nvidia GP104-es GPU-ja?

A Pascal architektúra köré épülő második legnagyobb GPU segítségével remek ár/teljesítmény arányú videokártyák készülhetnek majd.

GDDR5X támogatással jön az Nvidia GP104-es GPU-ja?

Az eddig kiszivárgott adatok alapján úgy tűnik, az Nvidia következő generációs GPU architektúrája ugyanolyan stratégia keretén belül debütál, mint korábban. Először érkezik egy erős GPU, amivel felsőkategóriás vasak építhetőek, majd valamikor később jön az igazi csúcskategóriás vas.

A Pascal architektúra kapcsán a második legnagyobb GPU szerepét a GP104-es modell kaphatja, amivel az 550 és 350 dollár közötti ársáv fedhető le, a cél pedig a kiváló ár/teljesítmény arány megteremtése lesz annak érdekében, hogy a konkurens termékek legyőzhetőek legyenek. Ehhez persze költséghatékony gyártásra is szükség van.

Ahhoz, hogy az előállítási költségek alacsonyan maradhassanak, az Nvidia a HBM2 helyett ebben az esetben a kevésbé előnyös tulajdonságokkal rendelkező, ugyanakkor sokkal költséghatékonyabban gyártható GDDR5X alkalmazása mellett dönthet. Mivel a GDDR5X nagyon sokban hasonlít elődjéhez, a GDDR5-höz, így implementációja egyszerűen és költséghatékonyan történhet. A GDDR5-höz képest előrelépés, hogy a GDDR5X kétszer nagyobb kapacitású memóriachipeket sorakoztat fel, amelyek nagyobb effektív órajel elérésére képesek, mind elődjeik. A szabvánnyal kapcsolatban további részletek korábbi hírünkben olvashatóak.

Első körben 10 Gbps-os tempóra lehet számítani, ami később 12 Gbps-ra, illetve 14 Gbps-ra növekszik – de a mikron szerint a 16 Gbps-os szint sem elérhetetlen. A HBM2 memória technológia a csúcskategória, vagyis a „legnagyobb” Pascal GPU kiváltsága lehet, ami a következő Titan sorozatú termék építőköveként futhat be.

A GP104-es GPU a TSMC 16 nm-es FinFET gyártástechnológiájával készül, a köré épülő termékek pedig először április folyamán, a GTC (Graphics Technology Conference) alkalmával tűnhetnek fel. A hivatalos rajtra a Computex idején kerülhet sor, ám ekkor sokak szerint csak papíron rajtolnak el az új videokártyák – ténylegesen majd csak később válhatnak elérhetővé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward