Frissült a szuperszámítógépek rangsora

Frissült a szuperszámítógépek rangsora

A szuperszámítógépek, illetve szuperszámítógép-fürtök között régóta hatalmas verseny zajlik: mindenki azt szeretné, ha az ő megoldása foglalná el a dobogó legfelső fokát a rangos Top 500-as listán, ám ez csak keveseknek adatik meg.

A Top 500-as listát a top500.org szakemberei szerkesztik, akik évente két alkalommal frissítik a rangsort: júniusban és novemberben. A júniusi állásról korábbi hírünkben már beszámoltunk, viszont azóta eltelt néhány hónap: nemrégiben beköszöntött a november és vele együtt a kellemetlen időjárás is megérkezett. A napokban a frissített TOP 500-as lista is elérhetővé vált. A TOP 5-ben nem történt semmiféle változás, így a dobogó legfelső fokán ezúttal is a kínai Tianhe-2 áll, amit MilkyWay-2 néven is emlegetnek. Összehasonlításképpen egymás mellé helyeztük a júniusi és a novemberi TOP 10-es lista képeit, így egyszerűen áttekinthető, pontosan mi változott. Íme:

Balra a júniusi, jobbra pedig a novemberi lista látható. A képek természetesen nagyíthatóak!

A változás minimális: az amerikai Stampede a hatodik helyről a hetedikre szorult vissza, helyét pedig a svájci Piz Daint vette át. Az új szuperszámítógép-fürt a kiszorított Stampede 5168,1 TFLOP/s-os számítási teljesítményét alaposan felülmúlja, ugyanis a Piz Daint 6271 TFLOP/s-os maximális számítási teljesítményre képes.

A svájci Piz Daint

A szóban forgó szuperszámítógép-fürt, amely 2012 novemberében a 114., 2013 júniusában pedig a 42. helyet tudta elcsípni, továbbra is Cray XC30-as egységekből ál, amelyekben továbbra is nyolcmagos, 2,6 GHz-es órajelen ketyegő Intel Xeon E5-2670-es szerverprocesszorok teljesítenek szolgálatot. A nyolcmagos processzorokkal ellátott szuperszámítógép-fürt a korábbi 35840 helyett immár 115 984 processzormaggal gazdálkodik, vagyis 4480 helyett 14 498 darab Xeon E5-2670-es szerverprocesszor teljesít benne szolgálatot. A processzorok mellé Nvidia Tesla K20x gyorsítókártyák is kerültek, amelyek egyenként 2688 CUDA maggal rendelkeznek.

A szuperszámítógép-fürt felújításáról egy rövid videó is készült, ami bemutatja a munka legfontosabb fázisait. Íme:

A Piz Daint 2325 kW-os, azaz picivel több, mint 2,3 megawattos fogyasztás mellett üzemel. Ha a svájciak jövőre lecserélik a Tesla K20X egységeket Tesla K40-esekre, a Piz Daint még feljebb kúszhat a listán, ám addigra valószínűleg a konkurens szuperszámítógépek is tovább erősödhetnek, így ismét átalakulhat a sorrend. A Piz Daint érkezésével nem csak a Stampede, hanem a mögötte elhelyezkedő szuperszámítógép-fürtök is hátrébb csúsztak 1-1 hellyel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward