Friss Snapdragon 865 pletykák bukkantak fel

Az 5G támogatást és az LPDDR5-öt érintő információkról számolhatunk be.

Friss Snapdragon 865 pletykák bukkantak fel

A Qualcomm tavaly év végén mutatta be a Snapdragon 855 mobilplatformot, és ez csak idén került először bevetésre a felsőkategóriás okostelefonokban. De a vállalat szakemberei már azon dolgoznak, hogy előrukkoljanak az új generációs csúcschippel, amiről most néhány érdekességet megtudhattunk.

Kiszivárgott információk szerint a Snapdragon 865-nek nem lesz olyan szoros a viszonya az 5G-vel, mint ahogy arról korábban szóltak a hírek, viszont a mostaninál jobb memóriatámogatással fog dolgozni, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy az egész platform még hatékonyabbá váljon. A fejlesztés alatt álló megoldás egyébként nem biztos, hogy Snapdragon 865 néven fog befutni, belső körökben egyelőre csak SM8250 modellszámon és „Kora” kódnéven hivatkozik erre a Qualcomm.

Már lehetett olyan híreket hallani, hogy Snapdragon 855 utódja a világon elsőként integrált 5G hálózati modemmel lehet felszerelve, de a friss információkban az szerepel, hogy ez nem lesz így. Ahogy a Snapdragon 855 esetében, úgy az új generációs csúcsragadozónál is csak egy külső komponenssel lehet majd megoldani az 5G hálózatok támogatását. És már arról is szó esett, hogy egy SDM55 modellszámú egység kerülhet a lapka mellé, ami „Huracan” kódnévre hallgat, ez biztosítja majd az 5G kapcsolódási lehetőséget. Az igazán rutinos olvasóinknak talán azonnal össze is áll a kép: a Qualcomm már februárban bejelentette a következő 5G modemjét, a Snapdragon X55-öt, ami szinte biztos, hogy az imént említett SDM55-tel azonos. Ennek a modemnek a bemutatásakor arról is szó esett, hogy csak az év végére válik elérhetővé, ez pedig éppen egybevág az új generációs Snapdragon mobilplatform érkezésének az időpontjával. A Snapdragon X55 már egy olyan komplex modem lesz, ami az aktuális X50-nel ellentétben teljes hálózati támogatást tud biztosítani, jobb gyártástechnológiát használ, és magasabb sávszélesség elérésére lesz képes.

Galéria megnyitása

A Snapdragon 865 kapcsán a másik érdekes, hitelesnek tűnő pletyka, hogy ez már egy olyan rendszerchip lehet, ami támogatja az LPDDR5 memória alkalmazását is, és talán a piacon elsőként fogja ezt meglépni. Az LPDDR5 a legújabb fejlesztés a mobilokba szánt memóriák terén, és egyelőre még csak a Samsung harangozott be ilyet. Az LPDDR5 esetében még jobb energiahatékonyság, és ezzel párhuzamosan nagyobb teljesítmény érhető el a különböző fejlesztéseknek köszönhetően. Viszont a Qualcomm az LPDDR5 limitált hozzáférhetősége miatt valószínűleg visszamenőleg támogatni fogja az LPDDR4x-et is. Ez egyáltalán nem lenne meglepő, hiszen bevett gyakorlat a mobilos rendszerchipek esetében, hogy többféle memóriának nyújtanak támogatást az integrált vezérlő révén.

A Qualcomm következő megoldása egyébként előre láthatólag tovább viszi a nyolcmagos felépítést, de azt szinte lehetetlen megjósolni, hogy milyen elrendezésben jutnak majd szerephez a processzormagok. És szinte biztosra vehető, hogy marad a 7 nanométeres csíkszélesség a gyártástechnológiát érintően, viszont már jó eséllyel olyan eljárással készülhet a mobilplatform, ami EUV eljárást használ. A Snapdragon 865 borítékolhatóan az év végén mutatkozhat majd be, de valószínűleg csak 2020-ban fog széles körben bevetésre kerülni, jövőre pedig alighanem rengeteg készülék alkalmazza majd ezt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap