Leleplezte második generációs 5G modemét a Qualcomm

A Snapdragon X55 már egy jóval kiforrottabb egység az elődjénél, és még idén megjelenhet kész eszközökben.

Leleplezte második generációs 5G modemét a Qualcomm

A Qualcomm élen jár az mobilokba szánt 5G hálózati modem fejlesztése tekintetében, és bár még egyetlen eszköz sem került forgalomba a vállalat első ilyen egységével, máris itt az újgenerációs megoldás. A Snapdragon X50 még 2016-ban lett bejelentve, most pedig már a Snapdragon X55 érkezéséről számolhatunk be, ami lényeges újításokkal szolgál.

Galéria megnyitása

Talán a legfrontosabb változás a Snapdragon X55 esetében az elődhöz képest, hogy ez a megoldás már nem csak és kizárólag 5G hálózatokat támogat. Ebben az esetben egy olyan fejlesztésről beszélhetünk, ami a 2G-től indulva az 5G-ig bármilyen hálózathoz képes kapcsolódni, és globális támogatásról gondoskodik. A Snapdragon X55 ennek a lépésnek köszönhetően felhasználható lesz magában, nem kell majd mellette mindenképpen alkalmazni egy olyan modemet is, ami gondoskodik a régebbi hálózati technológiák használatáról. Ennek köszönhetően pedig olcsóbb konstrukciók születhetnek majd megfelelő rendszerchipek felhasználása mellett. Erre a Qualcomm már úgy hivatkozik, mint egy teljesen egyedülállóan használható, multimódusú hálózati megoldásra, és ahogy azt látni fogjuk, a 4G támogatás terén is kiváló tempót fog nyújtani.

Lényeges az is, hogy a Snapdragon X55 az első globális támogatásról gondoskodó modeme a Qualcommnak, hiszen a mmWave tartományban csak ettől kezdve lesz biztosított a 26, a 28 és a 39 GHz-es sávtartomány is, mivel az X50 „csak” a 28 és a 39 GHz-et ismerte. Ennek köszönhetően új piacok felé nyithatnak majd azok a mobilok, amikbe már a második generációs modem kerül. Továbbá szintén hálózati támogatással kapcsolatos módosítás, hogy a 6 GHz alatti frekvenciák esetében képbe került az FDD mód is, a Snapdragon X50 ugyanis csak a TDD frekvenciákat ismerte. Ennek köszönhetően jobb lefedettség érhető majd el adott körülmények között. És a Snapdragon X55 esetében a Qualcomm már a frekvenciamegosztást is megvalósította, ami azt jelenti, hogy nem probléma a számára, ha azonos sávtartományt használ a 4G és az 5G. A friss modem dinamikusan át tud majd váltani, és ezáltal a szolgáltatók elvileg fel tudják gyorsítani az átállást.

Galéria megnyitása

A Snapdragon X55 kiemelkedő sebesség elérésére lesz képes az alacsony késleltetés biztosítása mellett. A mmWave tartományban 6 Gbps-os letöltési tempót tud majd produkálni, míg a 6 GHz alatti sávoknál aggregációval akár a 7 Gbps elérésére is lehetősége nyílhat. Ebben a 2x2 MIMO antennamodul fogja segíteni a modemet. És, ha már itt tartunk, akkor arról is említést kell tenni, hogy a 4G LTE hálózatok esetében is egészen remek tempóra lehet képes a Snapdragon X55, ha megfelelő infrastruktúra áll mögötte. A hivatalos adatok szerint 22-es LTE kategóriába sorolható, vagyis 2,5 Gbps-os letöltési sebességre képes nyolcszoros vivőaggregációval. A Qualcomm egyébként a QTM525 antennamodul alkalmazása mellett döntött, ami nemcsak a hatékonyabb működéshez fog hozzájárulni, hanem ennek köszönhetően vékonyabbak is lehetnek majd az 5G-s mobilok.

Galéria megnyitása

A Qualcomm bejelentette a Snapdragon X55-tel az QET6100 komponenst, ami az Envelope Tracking felelőse lesz, és bár nem ez az első olyan megoldás, ami 5G mellett biztosítja az ET funkciót, ez a mostani az első, ami 100 MHz-es spektrumban üzemel, a korábbi ugyanis csak 40 MHz-es támogatott. Adott esetben ennek az eljárásnak köszönhetően jobb üzemidőt érhetnek majd el a készülékek. És említést érdemel még a QAT3555 Signal Boost egység, ez az antennát fogja támogatni a munkája során, egy olyan adaptív megoldásról van szó, mellyel szélesebb tartományban biztosítható az antenna tuning technológia, kevesebb veszteség érhető el, és 25 százalékkal csökkenthető a csomag fizikai mérete.

Végül azt is meg kell említeni, hogy ez a hálózati modem már 7 nanométere csíkszélességen fog készülni, és ennek köszönhetően sokkal hatékonyabb lehet majd az elődjénél. A Qualcomm ugyan nem erősítette meg, de meglepő lenne, ha nem a TSMC gyártaná a lapkát, azt viszont még nehéz megtippelni, hogy pontosan milyen eljárással fog készülni a Snapdragon X55, ugyanis a cég hamarosan beindítja a meglévő mellé az EUV-t használó gyártástechnológiáját is.

Galéria megnyitása

A Qualcomm Snapdragon X55 egy rendkívül átgondolt dizájn lett, ami akár évekig is futhat majd, és nem kizárólag okostelefonokban bukkanhat fel, hanem akár személyi számítógépekben, gépjárművekben, vagy egyebek mellett hordozható hálózati eszközökben. És mivel tényleg teljes körű hálózati modemként tud magában funkcionálni, így igazából az sem kizárt, hogy nemcsak Qualcomm, hanem más hardveres környezet mellett is bevetésre kerülhet majd. Az első kereskedelemben kapható Snapdragon X55 modemes termék az év végéhez közeledve debütálhat majd, a minták szállítása pedig a következő hónapokban megkezdődik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap