Shop menü

FOOTBALL MANAGER 23 - MÉG MINDIG A LEGJOBB

Idénre viszonylag keveset változott a játék, de ez mind előnyére vált.
Vaffler Dániel
Vaffler Dániel
Football Manager 23 - még mindig a legjobb

Szerzői értékelés

Olvasói értékelés

A Football Manager kétségtelenül napjaink legrégebb óta futó, és legrészletesebb szimulátora, vagy menedzserprogramja. Annyira részletes, hogy az már ijesztő, viszont aki igazán focirajongó, az rendkívül értékelni fogja azt, hogy olyan szinten lehet elmélyülni benne, mint semelyik másik hasonló anyagban. Aki pedig ezt teszi a Football Manager 23-ban az utána remekül villoghat a haverok előtt, hogy olyan feltörekvő külföldi játékosokat ismer kívülről-belülről, akikről ők lehet, hogy még sosem hallottak, főleg, ha a bejáratott topligákon kívül nem nagyon követnek mást.

Ez nem véletlen: a fejlesztő Sports Interactive-nak egy hadseregnyi kutatója és elemzője dolgozik azon, hogy a játékba épített adatbázis minden szinten a lehető legközelebb álljon a valósághoz. Így tehát minél több időt töltünk el a játékkal, a való életbeli tudásunk is egyre nagyobbá válik a futball világában.

Galéria megnyitása

Ez az egész pedig nagyon addiktív tud lenni, főleg, hogy elképesztő módon el lehet veszni a játékban. A Football Manager 23-ban ugyanis nem csak egy menedzser, vagy vezetőedző vagy, hanem pénzügyi igazgató, HR-es és médiafelelős is egyben. A legapróbb szintekig mindent lehet mikromenedzselni, ugyanakkor bizonyos dolgokat részben vagy egészben lehet delegálni, ha inkább a játék egy-egy aspektusában mélyülnénk el.

Mindez persze egy kezdőnek egyszerre nagyon sok lehet, azonban a gyakorlott Football Manager-játékosok rögtön otthon fogják magukat érezni. Ez egyfelől azért is van így, mert viszonylag kevés dolog változott meg érdemben a tavalyi kiadás óta, ami sajnos annak az átka, hogy a készítők nyilván ragaszkodnak az évenkénti megjelenéshez. Persze újdonságok azért akadnak, de aki végtelen mennyiségű időt ölt bele az elődbe, abban nem biztos, hogy ez a kiadás most újra be fogja gyújtani a lángot.

Galéria megnyitása

A játék egyik legfontosabb része természetesen a mérkőzéseket irányító játékmotor. És itt most nem elsősorban a grafikáról beszélek, mert az továbbra is viszonylag másodlagos: a 3D-s megjelenítés még mindig nagyon messze van mondjuk egy FIFA-játék színvonalától, de idén is javult valamelyest. Új animációk kerültek be, az egész simábbnak tűnik, de még mindig sokszor tud szerencsétlenül kinézni, például amikor a kapus úgy hárít egy lövést, hogy hozzá sem ér a labdához. Ezzel együtt viszont talán a kapusok viselkedése és animációi javultak mégis a legtöbbet az elődhöz képest, csak hát furcsaságok még mindig akadnak.

Aki szeretné, továbbra is nyomon követheti a mérkőzéseket a hagyományos, puritán 2D-s nézetből is.

Fontosabb a mérkőzés technikai lebonyolítása. A mesterséges intelligencia nagyot fejlődött tavaly óta, képes dinamikusabban taktikát váltani és komoly meglepetéseket okozni, így a meccsek izgalmasabbak és nehezebbek. De nekünk is több lehetőségünk van, főleg a védekezés tekintetében: hatékonyabban tudjuk lesre engedni az ellenfelet, és sokkal többféle taktika valósítható meg a védekezésben. Például jóval nagyobb befolyásunk van arra hogyan védekezzünk akkor, amikor az ellenfélnél van a labda középpályán, és mi szándékosan teret szeretnénk engedni neki, hogy hátrébb fogjuk meg.

Galéria megnyitása

A csapatunk összeállítása területén is kényelmesebb, átláthatóbb lett a felület. Bevezették a színkódokat, amikkel azonnal láthatjuk, hogy milyen játékosok érhetőek el, ki sérült le, vagy ki van kölcsönbe adva. A játék felhívja a figyelmünket az adott játékos képességeire, jelöli a potenciális teljesítményét, és még azt is, hogy melyik pozícióban lehet a leginkább megfelelő.

Ennek megfelelően azt is gyorsan behatárolhatjuk, ha egy-egy posztra nincsen megfelelően erős játékosunk, így elindíthatjuk a keresést, hogy valaki jobbat találjunk. Mindez szépen összehangolódik az új Squad Plannerrel, ami két évre előre levetítve mutatja az információkat, és egy előre válogatott listából tervezhetjük meg játékosok felvételét.

A potenciális játékosok felkutatása is egyszerűbb, ugyanis a fürkészeinknek meghatározhatjuk, hogy milyen jellegű tehetségeket keressenek. Így vége annak a korábbi gyakorlatnak, hogy megszámlálhatatlan mennyiségű üzenet érkezik hozzánk, amikből aztán hosszú órákig tart kiválogatni, hogy kit is szeretnénk megszerezni. Ehelyett egy nagyon hasznos összegzést kapunk az adott játékosról, és nekünk már csak a végleges döntést kell meghoznunk. Ha kitaláltuk, hogy kit szeretnénk leszerződtetni, még arra is lehetőségünk van, hogy alkudozzunk a játékos ügynökével, mielőtt aláírjuk a szerződést.

Galéria megnyitása

Amiben a Football Manager 23 szintén jobb, mint az elődje, az a rajongók alaposabb bevonása a játékba. Amint a klubunk megköti velünk a szerződést a vezetésre, onnantól kezdve már a nyakunkon érezhetjük a rajongói nyomást, és úgy általánosan a játék több teret enged annak, hogy a rajongók kérései, követelései megjelenjenek a rendszerben. Éppen ezért fontos feladatunk lesz az is, hogy minél jobban szerepeljünk a közösségi médiában, és megerősítsük a klub keményvonalas támogatói vonalát.

Összességében a Football Manager 23-nek nincs konkurenciája, így nagy szerencsénk van, hogy a fejlesztők nem lustultak el. A játék továbbra is kiváló és évről évre fejlődik, csak sajnos nem eleget; inkább apróbb lépésekben, hiszen az évenkénti megjelenés ennyit enged. Így tehát nem biztos, hogy érdemes minden évben megvenni az újabb részt, de aki mondjuk három évvel ezelőtt próbálta ki utoljára a játékot, annak a Football Manager 23 hatalmas előrelépés lesz.

Összefoglalás

Szerzői értékelés

A konkurencia nélküli focimenedzser továbbra is csúcsformában van.
Számos apróbb változtatás, amitől könnyebben kezelhetőbbé és átláthatóbbá vált a játék. A mérkőzések menete is élvezetesebb lett.
Viszonylag kevés nagyobb újdonság tavalyhoz képest, leginkább csak néhány kisebb-nagyobb finomhangolásról és átalakításról van szó.

Az értékeléshez kérlek jelentkezz be!

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére