Shop menü

FOLYTATÓDIK A PC PIAC LASSÚ NÖVEKEDÉSE, ZAJLIK A HELYREÁLLÁS FOLYAMATA

Közeleg a Windows 10 terméktámogatási ciklusának vége, ami felkorbácsolja majd az új konfigurációk iránti keresletet az év második felében és a következő év első felében.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Folytatódik a PC piac lassú növekedése, zajlik a helyreállás folyamata

A Canalys elemzőinek legfrissebb beszámolója arra mutat rá, hogyan alakultak a szállítási mutatók a PC piacon az aktuális év második negyedévében. A kép pozitív, ugyanis zsinórban az elmúlt negyedév volt a harmadik, amely növekedést mutat, még ha csak kisebb mértékűt is.

Galéria megnyitása

A számok alapján az látszik, hogy a teljes globális PC piacon éves szinten 3,4%-os növekedés következett be, így összesen 62,8 millió PC-t szállítottak le a piac szereplői. A noteszgépek szállítási mutatója, amiben a mobil munkaállomások forgalma is benne foglaltatik, 50 millióra rúgott, ez éves szinten 4%-os növekedést jelent. Az asztali konfigurációk, beleértve az asztali munkaállomásokat is, közben 1%-os növekedést követően 12,8 milliós darabszámot produkáltak. Érdekes adalék, hogy az asztali számítógépek a teljes PC piac forgalmának nagyjából 20%-át adják.

Galéria megnyitása

Az elemzők szerint piaci fordulat szemtanúi lehetünk, amit segít az a tény is, hogy a gyártók korábbi AI PC piaci útitervei kezdenek valóra válni. A második negyedévet felpezsdítette, hogy a Qualcomm és a Microsoft együttműködésének köszönhetően megjelenhettek az első Copilot+ PC kategóriájú noteszgépek, és a tervek szerint az asztali konfigurációk szegmensét is meghódítják majd a Snapdragon X sorozatú SoC egységek. Az Apple friss bejelentéseit is többnyire pozitívan fogadták a felhasználók, ezek alapján tisztult a kép a vállalat terveivel kapcsolatban. Az innovációk mellett a is segít a forgalom növekedésében, hogy a Windows 10 életciklusa végéhez közeledik, így az elemzők úgy látják, a kedvelt operációs rendszer támogatásának megszűnése hatással lesz a vásárlók PC beszerzési terveire, vagyis az idei év második felében és a következő év első felében jelentkeznek az új vásárlások pozitív hatásai. A piac a jelek szerint éppen lendületet vesz, vagyis a további növekedés borítékolható, ám ennek várható mértéke negyedévekre levetítve egyelőre nem ismert.

A PC gyártók közül a Lenovo a második negyedév folyamán megőrizte vezető pozícióját, összesen 14,7 millió PC-t tudott leszállítani, ami 4%-os növekedést jelent éves szinten. A HP nem sokkal lemaradva, 13,7 millió PC-t leszállítva végzett a második helyen. A harmadik a Dell lett a maga 10,1 millió PC-s teljesítményével, és a Dell volt egyben az egyetlen olyan PC gyártó is, aki éves szinten 2%-os forgalomcsökkenést könyvelhetett el. A csökkenés elsősorban az amerikai piacon tapasztalt keresletcsökkenéssel magyarázható, ami a többi gyártó számára viszont növekedést hozott, hiszen a Dell termékei helyett a riválisok konfigurációit választották a vásárlók.

Galéria megnyitása

Az Apple a negyedik gelyre futott be ismét, miután 5,5 millió PC-t szállított le, ez éves szinten 6%-os növekedést jelent. Az ötödik helyet az ASUS csípte meg, ezzel kitúrva az 5 legnagyobb gyártó rangsorából az Acert. Az ASUS 4,5 millió PC-t szállított le, ami éves szinten 17%-os növekedést jelent, azaz rendkívül jól szerepelt a vállalat. Az egyes gyártók részletes eredményeit a fenti táblázat tartalmazza.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére