Shop menü

FELPÖRGETIK AZ INTEL METEOR LAKE PROCESSZOROK GYÁRTÁSÁT

Az új processzorokkal elsősorban a notebookok szegmensére koncentrálhat az Intel, de limitált mennyiségben az asztali konfigurációk piacán is elérhetővé válhat a friss fejlesztés.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Felpörgetik az Intel Meteor Lake processzorok gyártását

Az Intel Meteor Lake sorozatú processzorai, amelyek a 14. Core generációt erősítik majd, várhatóan az év második felében debütálhatnak, ennél pontosabb dátum egyelőre nem áll rendelkezésre, de idővel a konkrét időpontról is lehullhat a lepel.

Galéria megnyitása

A gyártó nemrégiben bejelentette, az új processzorok tömegtermelésének beindítása éppen zajlik, így a második félévben esedékes rajt közeledtével csúcsra járathatják a gyártósorokat. Az új fejlesztés egyébként elsőként használhatja az Intel következő generációs, Intel 4 névre keresztelt gyártástechnológiáját, ami a Compute Tile, vagyis a processzormagokat tartalmazó lapka esetében jut szerephez. Az Intel szerint ez a gyártástechnológia tranzisztorsűrűség és teljesítmény/watt érték terén a TSMC N5-ös és N4-es sorozatú csíkszélességeivel lehet egy szinten, ami nem hangzik rosszul. Gyártástechnológiák terén az is elhangzott, hogy az Intel 3, az Intel 20A és az Intel 18A névre keresztelt csíkszélességekkel kapcsolatos fejlesztői munka a terveknek megfelelően halad, vagyis ezek a gyártástechnológiák időben debütálhatnak.

Ide kapcsolódik az is, hogy a nemrégiben megjelent információk alapján a Meteor Lake sorozat tagjai asztali fronton eléggé limitált mennyiségben lesznek elérhetők, de legalább megérkeznek az asztali szegmensbe is. Korábban arról is pletykáltak, hogy egyáltalán nem kap Meteor Lake processzorokat az asztali konfigurációk szegmense, viszont ezt nemrégiben megcáfolta egy kiszivárgott prezentáció.  

Galéria megnyitása

A Mereor Lake-S processzorok, amelyek az asztali szegmensbe kerülnek, 35 W és 65 W közötti TDP kerettel rendelkeznek majd, és csak a Core i3-as, illetve a Core i5-ös processzorcsaládba kerülhetnek be, Core i7-es és Core i9-es szintű modellek nem készülnek belőlük. A Meteor Lake processzorokból várhatóan a 6 teljesítményre hangolt és 16 energiahatékonyságra optimalizált processzormaggal ellátott példány képviseli a csúcsot. Notebookok frontján a Meteor Lake család 7 W-tól 45 W-ig terjed, már ami a TDP keretet illeti, valamint akár 55 W-os TDP kerettel rendelkező, kifejezetten csúcsteljesítményű gamer noteszgépekbe szánt verziók is készülhetnek belőlük. Az újdonságok fedélzetén a pletykák szerint L4 Cache is lesz.

Galéria megnyitása

A fentiek alapján asztali fronton tehát limitált lesz a 14. generációs Core sorozatú processzorok jelenléte, már ami a Meteor Lake sorozatot illeti. Hogy a gyártó miként oldja meg a Core i7-es és a Core i9-es kínálat frissítését? Nincs kizárva, hogy a már régóta emlegetett Raptor Lake-S Refresh processzorcsalád kapja meg ezt a feladatot, míg ténylegesen új modellek majd csak a később érkező Arrow Lake-S generációval jelenhetnek meg. A történet ezen része egyelőre homályos, de reméljük, az elkövetkező időszakban tisztulni fog a kép.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére