Shop menü

SZABADALMI BEJEGYZÉS ÁRULKODIK ARRÓL, VALÓBAN LEHET L4 CACHE A METEOR LAKE SOC EGYSÉGEK FEDÉLZETÉN

A szabadalmi leírásban látszólag a Meteor Lake SoC felépítése köszön vissza, igaz, név szerint nem említik, pontosan mely processzorról van szó.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Szabadalmi bejegyzés árulkodik arról, valóban lehet L4 Cache a Meteor Lake SoC egységek fedélzetén

Egy ideje már arról beszélnek az iparági pletykálók, hogy az Intel következő generációs Core sorozatú processzorai, vagyis a Meteor Lake család tagjai ismét kaphatnak negyedszintű megosztott gyorsítótárat, amit a korábbi generációk esetében számos alkalommal vetett be a gyártó a siker érdekében. Azt konkrétan még nem erősítették meg hivatalos források, hogy az L4 Cache alkalmazására tényleg sor kerül-e, illetve azt sem árulták el, pontosan mely feladatokra használhatja a rendszer, ám a VideoCardz munkatársai nemrégiben egy szabadalmi bejegyzésre bukkantak, ami alapján kezd tisztulni a kép.

Galéria megnyitása

A szabadalmi bejegyzés igazából nem nevezi nevén a Meteor Lake processzort, viszont a technikai részletek alapján úgy tűnik, erről a fejlesztésről lehet szó, annyira sok a hasonlóság. Az L4 Cache a szabadalmi dokumentum alapján az Adamantine L4 Cache nevet viseli, és valamilyen szinten vetélytársa lehet az AMD 3D V-Cache gyorsítótárának is, azaz segíthet a teljesítmény növelésében, de nem ez az egyetlen célja. A gyorsítótár segítségével gyorsan és hatékonyan lehet növelni a memória-alrendszer teljesítményét, mivel a processzormagok és az egyéb komponensek hamar hozzáférhetnek a számukra éppen szükséges adatokhoz.

Az Adamantine L4 Cache esetében a jelek szerint nemcsak a processzormagok és a rendszermemória közötti kommunikáció gyorsulhat, de a CPU maguk és a biztonsági vezérlő közötti információáramlás is. Ráadásul ez a gyorsítótár akár a boot folyamat felgyorsítására is használható lesz, például akár meg is tarthat különböző adatokat, amelyek egyéb gyorsítótárakból is származhatnak, így például reset alkalmával gyorsabbak lehetnek a betöltési idők.

A szóban forgó cache persze nemcsak a klienspiaci megoldások fedélzetén jöhet jól, a jelek szerint a robotikában és az autóiparban is felhasználhatják, ahol gyorsabb betöltési időkkel gondoskodhat a különböző eszközök gyorsabb működéséről. Az újítás jóvoltából a BIOS implementációkis fejlődhetnek, vagyis gyorsabb és hatékonyabb megoldások születhetnek, amiket nemcsak a PC piacon, hanem a fentebb említett egyéb területeken is kamatoztatni lehet. Ezzel együtt a platform biztonságára is pozitív hatást gyakorolhat az újítás, például megóvhat bizonyos komponenseket a támadásoktól, ami kulcsfontosságú a biztonságos működés érdekében mind a robotikában, mind az autóiparban, mind pedig a PC piacon.

Galéria megnyitása

A szabadalmi bejegyzéshez tartozik egy ábra is, ami egy speciális SoC egységet mutat be, a nevét azonban nem közölték. Ez a SoC két darab Redwood Cove és négy darab Crestmont processzormaggal érkezik, amelyek közül előbbieket a teljesítményre, utóbbiakat pedig az energiahatékony működésre hangolják. Az Intel 4 gyártástechnológiájával készülő CPU lapka mellett egy Intel Gen 12.7 architektúra köré épülő iGPU chiplet is jelen van a fedélzeten, plusz a SoC lapka sem hiányzik, ami egyebek mellett további két, kifejezetten energiahatékonyságra hangolt Crestmont processzormagot is tartalmaz. A sort az I/O lapka zárja, a komponensek között pedig az Intel Foveros 3D technológiája teremt kapcsolatot.

A fenti leírás alapján a Meteor Lake processzorról lehet szó, ám azt érdemes kiemelni, hogy nemcsak ez a fejlesztés, hanem számos egyéb központi egység is használhatja majd az új gyorsítótárat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére