Shop menü

FELBUKKANTAK AZ NVIDIA ADA LOVELACE ALAPÚ, KIFEJEZETTEN MOBIL MUNKAÁLLOMÁSOKBA SZÁNT VIDEOKÁRTYÁI

Egyelőre még csak egy driver árulkodik a termékek létezéséről, ami arra utalhat, nincs már messze a tervezett rajt ideje.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Felbukkantak az Nvidia Ada Lovelace alapú, kifejezetten mobil munkaállomásokba szánt videokártyái

Az Nvidia Ada Lovelace architektúrája szépen lassan egyre több területen bukkan fel. Az újdonságok első körben az asztali videokártyák piacára érkeztek meg a GeForce RTX 4090 és a GeForce RTX 4080 formájában, majd a 12 GB-os GeForce RTX 4070 Ti is tiszteletét tette a piacon, ami eredetileg a GeForce RTX 4080-as sorozatot erősítette volna. Közben a mobil videokártyák szegmensét is lerohanta az Nvidia az újdonságokkal, a legutóbbi driverrel pedig végre ezek mellé a termékek mellé is érkezett támogatás, azaz a velük felszerelt noteszgépek is hódító útjukra indulhatnak.

Ezzel egy időben a mobil munkaállomások szegmensében még nincs igazán mozgolódás, ám a legfrissebb hírek alapján ez a terület sem marad érintetlenül sokáig. Az MSI a napokban kiadott egy új drivert, amelyben néhány érdekes sor is felbukkant – ezek alapján már tudhatjuk, milyen termékkódokat kaphatnak az Ada Lovelace alapú munkaállomás videokártyák.

  • NVIDIA_DEV.2730 = “NVIDIA RTX 5000 Ada Generation Laptop GPU”
  • NVIDIA_DEV.27BB = “NVIDIA RTX 3500 Ada Generation Laptop GPU”
  • NVIDIA_DEV.2838 = “NVIDIA RTX 3000 Ada Generation Laptop GPU”
  • NVIDIA_DEV.28B8 = “NVIDIA RTX 2000 Ada Generation Laptop GPU”

A fenti felsorolás alapján a csúcsot az Nvidia RTX 5000 Ada Laptop GPU képviseli, ami várhatóan AD103-as grafikus processzor köré épülhet, ehhez pedig 16 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória kapcsolódhat. Az újdonság lényegében a GeForce RTX 4090 Laptop GPU mobil munkaállomásokba szánt változata lesz, ennek megfelelően a memória-adatsín 256-bites lehet.

Galéria megnyitása

A következő a sorban az AD104 alapú Nvidia RTX 3500 Ada lesz, ami egy kicsit furcsa, hiszen teljes egészében hiányzik az RTX 4000-es jelölés a sorból, ami arra utalhat, még nem teljes a lista. Az RTX 3500 Ada várhatóan már csak 12 GB-nyi fedélzeti memóriát kap, ugyanúgy GDDR6-os szabvánnyal, mint a fentebb említett csúcsmodell, viszont a memória-adatsín ebben az esetben 256-bit helyett mindössze 192-bites lehet.

Lejjebb haladva a képzeletbeli ranglétrán belebotlunk az RTX 3000 Ada és az RTX 2000 Ada névre keresztelt modellekbe, amelyek sorrendben AD106-os, illetve AD107-es GPU köré épülhetnek. Mindkét esetben 128-bites memória-adatsínre számíthatunk, ám míg az RTX 3000 Ada esetében 8 GB lesz az egyetlen memória-opció, addig az RTX 2000 ADA már 8 GB-os és 4 GB-os kivitelben egyaránt készülhet – egyelőre nem világos, hogy mindkét opció elérhető lesz-e, de jó eséllyel csak az egyikre számíthatunk.

Az új mobil videokártyák, amelyek kifejezetten a mobil munkaállomásokat veszik célba, valószínűleg a GTC 2023 alkalmával mutatkozhatnak be, amire 2023. március 20-án kerül sor. Addig remélhetőleg további részletek is kiszivárognak majd az új mobil videokártyákkal kapcsolatban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére