Shop menü

ÉVENTE JÖHETNEK ÚJ GPU-ARCHITEKTÚRÁK AZ NVIDIÁNÁL

A vállalat vezetése addig üti a vasat, míg forró: szeretnék megőrizni, és egyúttal erősíteni is a pozíciójukat a HPC és az AI szegmensben.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Évente jöhetnek új GPU-architektúrák az Nvidiánál

Az Nvidia vezetése a jelek szerint stratégiaváltás mellett döntött, amelynek eredményeként hamarosan évente érkezhet új GPU architektúra a piacra, ezzel a vállalat az AI és a HPC piaci pozícióját próbálja majd még tovább erősíteni, illetve megpróbálja bebetonozni dominanciáját, ami miatt nemrégiben razziát tartottak a cég francia irodájában. Az évenként érkező új GPU architektúrákról az Nvidia a befektetőknek felvázolt útiterv keretén belül számolt be, ezt a diát pedig a SemiAnalysis munkatársai publikálták, kiegészítve néhány fontos észrevétellel.

Az új stratégia értelmében a 2024-ben érkező Blackwell architektúra után már 2025 folyamán érkezik is a következő generációs fejlesztés, ami jelenleg „X” névvel szerepel az útiterven, ugyanis a végleges név a jelek szerint még nem publikus. A Blackwell architektúra érkezésére a következő év második felében számíthatunk, de előtte még a jelenlegi Hopper architektúra is szerepet kap, ugyanis épülnek köré újabb termékek. Az egyik ilyen újítás a H200-as gyorsítókártya lesz, ami jó eséllyel a H100 jobb kihozatali aránnyal rendelkező változata, de az sincs kizárva, hogy a H100 magasabb teljesítményű verziójáról van szó. Ezzel egy időben egy GH200NVL jelzésű, PCI Express formátumú gyorsítókártya is érkezik, így a tréninggel és a dedukcióval foglalkozó munkafolyamatok még tovább gyorsulhatnak.

A friss Hopper alapú termékeket követően a 2024-es esztendő második felére várhatjuk az első Blackwell alapú gyorsítókat, amelyek között többféle modell is jelen lesz. A B100-as változat a H100 helyét veheti majd át a piacon, de ezzel egy időben egy GB200-as verzió is érkezik, ami alighanem a Grace Hopper modul következő generációs változata lesz, fedélzetén egy ARM alapú processzorral és egy Blackwell alapú GPU-val, amelyekkel elsősorban a nagy nyelvi modellek tréningezése folyhat. Ezzel együtt egy B40-es gyorsító is érkezik, ugyancsak Blackwell alapokon, ez viszont valószínűleg a klienspiacot veszi majd célba.

Galéria megnyitása

A 2025-ös esztendő folyamán egy új architektúra érkezik, ami egyelőre csak „X” név alatt fut. Az új architektúra köré egy X100-as gyorsító épülhet, valamint egy GX200-as termék is érkezhet, utóbbi viszont már nemcsak egy X alapú GPU-t, hanem egy ARM alapú SoC egységet is rejthet. Készül még egy GX200NVL névre keresztelt bővítőkártya is, valamint egy X40-es gyorsító, ami szintén a klienspiacot célozhatja. Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy a vállalati szegmenset célzó felgyorsított fejlesztések miatt a gamer videokártyák szegmensében is sűrűbben jönnek-e új modellek, vagy sem.

Jelenleg az Nvidia nagyon jó pozícióban van az AI és a HPC piacon, de a riválisok, mint például az AWS, a Google és a Microsoft, valamint az AMD is fejleszti a következő generációs megoldásait, amelyek e szegmenseket veszik célba, így a verseny fokozódhat. Pont emiatt dönthetett úgy az Nvidia vezetése, hogy felpörgetik az új generációs termékek fejlesztését és éves megjelenési ütemre váltanak.

Ahhoz, hogy a terveket sikerüljön valóra váltani, természetesen megfelelő gyártókapacitásra is szükség lesz, éppen ezért az Nvidia már le is foglalt némi kapacitást a TSMC háza táján, valamint a három nagy HBM-gyártó vállalatnál is, így a termékek legyártásához szükséges feltételek addigra már adottak lesznek. Ezzel egy időben a HGX és az MGX szervereket is kínálja a cég a partnerek számára, hogy azok még szélesebb körben  terjedjenek el, ezzel tovább erősítve a vállalat piaci pozícióját az üzleti AI szegmensben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére