Shop menü

LEROHANTÁK A HATÓSÁGOK AZ NVIDIA FRANCIA IRODÁJÁT – VERSENYELLENES GYAKORLATOK ESETLEGES BIZONYÍTÉKAI UTÁN KUTAKODTAK

A razziára egy nagyobb akció részeként került sor, amelynek keretén belül a felhőpiaci versenyt vizsgálják a helyi versenyhatóság emberei.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Lerohanták a hatóságok az Nvidia francia irodáját – Versenyellenes gyakorlatok esetleges bizonyítékai után kutakodtak

Tegnap reggel szokatlanul indult a munkanap az Nvidia Franciaországban található irodájában, ugyanis a francia versenyhatóság lerohanta az épületet. A rajtaütés célja az volt, hogy bizonyítékokat keressenek, amelyek alátámaszthatják a vállalat esetlegesen versenytorzító gyakorlatait a videokártya-szektorban. Igazából a felhőpiaci gyorsítók kapcsán merült fel annak lehetősége, hogy az Nvidia versenytorzító gyakorlatokat vet be a siker érdekében, ebben a szegmensben ugyanis igen erős pozícióban foglalhat helyet jelenleg, lényegében a piac 80%-át uralja.

A francia hatóságok nem árulták el, pontosan mely vállalathoz kopogtattak be hajnalok hajnalán, a Wall Street Journal munkatársai azonban a témához közel álló informátoraik jóvoltából tudni vélik, hogy az Nvidia irodájában történt az esemény, természetesen bírósági engedély birtokában. A razzia persze nem jelenti azt, hogy törvénysértő gyakorlat ténye forog fenn, ilyesmit ugyanis majd csak a minden részletre kiterjedő vizsgálatok eredményeként lehet kijelenteni.

Az Nvidia korábban csak a gamer videokártyák piacán képviseltette magát meghatározó piaci részesedéssel, ám néhány éve, ahogy az AI alapú technológiák robbanásszerű fejlődésnek indultak, egyre nagyobb kereslet mutatkozott az AI-hoz kapcsolódó számítási feladatok gyorsítására, ebben pedig az Nvidia termékei a legjobbak manapság, ami a vállalat piaci részesedésén is meglátszik.

Galéria megnyitása

A francia irodát hajnalban szállták meg a hatóságok, akik egy-egy ilyen akció során jellemzően elkobozzák a vállalat digitális és fizikai anyagait. Ezzel egy időben azokat a munkavállalókat is kikérdezik, akik éppen az irodába érkeznek, vagy éppen ott tartózkodnak. A francai versenyhivatal illetékesei szerint a jelenlegi razzia igazából egy kiterjedtebb akció része volt, amelyet még június folyamán indítottak annak érdekében, hogy a felhőpiac versenyfeltételeit kivizsgálhassák. Ezen a területen az Intel és az AMD termékei is próbálnak labdába rúgni az Nvidia megoldásai ellen, ám az A100-as és a H100-as gyorsítók annyira népszerűek, hogy 80% feletti részesedést biztosítanak az Nvidia számára az AI/HPC piacon, ezt a lendületet pedig nehéz megtörni.

Valószínűleg ez az egyeduralkodó piaci pozíció szúrt szemet a francia versenyhatóság embereinek, akik a végére akarnak járni annak, versenytorzító gyakorlatok eredménye-e a hatalmas népszerűség, vagy csak egyszerűen ennyire jók az Nvidia gyorsítókártyái. Az Nvidia illetékesei egyelőre nem kommentálták az esetet, ám ha változás áll be az ügyben, arról természetesen be fogunk számolni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére