Érkező processzorairól árult el részleteket az Intel

Az Alder Lake és a Sapphire Rapids is szépen menetel a megjelenés felé.

Érkező processzorairól árult el részleteket az Intel

Az Intel nemrégiben tartott egy tájékoztatót, amelyen egyebek mellett a részvényeseket és az elemzőket informálták arról, mi a helyzet két érkező processzorcsaládjukkal kapcsolatban, vagyis hogyan áll klienspiacot célzó Alder Lake, illetve a szerverpiacra szánt Sapphire Rapids esetében.

Jó hír, hogy az Alder Lake processzorok mintapéldányai már készülnek, maguk a processzorok azonban majd csak valamikor 2021 folyamán jelennek meg kereskedelmi forgalomban. Ahogy a korábbi pletykák alapján már nem titok, az Alder Lake lényegében egy hibrid megoldás lesz, ami az alacsony teljesítményű, jó energiahatékonysággal rendelkező Gracemont Atom processzormagokat kombinálhatja a teljesítményre hangolt Golden Cove processzormagokat, tehát egyfajta BIG.little megoldásként funkcionál majd – olyan lesz, mint a mobil piacra szánt Lakefield, csak sokkal nagyobb teljesítménypotenciál rejlik benne.

Egy 16 maggal ellátott Alder Lake-S processzor nemrégiben már fel is bukkant a Sisoft Sandra adatbázisában, ahogy arról beszámoltunk. Raja Koduri szerint az Alder Lake az Intel eddigi legjobb teljesítmény/fogyasztás arányával rendelkező „architektúrája” lesz, ami igen jól hangzik – kíváncsian várjuk, hogyan muzsikálnak majd az újdonságok.

Galéria megnyitása

Szó esett még a szerverpiacra szánt Sapphrie Rapids processzorokról is, amelyek mintapéldányai már az év negyedik negyedévében elérhetőek lesznek a partnerek számára, így ők időben elkészíthetik köréjük épülő szervereiket. Az nem világos, hogy az új processzorok a következő év elején vagy végén érkeznek-e, de az biztos, hogy 2022 elején nagy szükség lesz rájuk, ugyanis egy szuperszámítógép-fürt már biztosan használni fogja ezt a fejlesztést. A Sapphire Rapids egy új platformba érkezik, amely DDR5-ös memóriatámogatást, PCI Express 5.0-s támogatást, valamint a CXL protokoll 1.1-es változatát is támogatni fogja.

A két új processzorcsalád tagjai egyaránt az Intel 4. generációs 10 nm-es gyártástechnológiáját használhatják, ami az Enhanced SuperFin Technology nevet viseli.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap