Elkészült a Samsung első 12 GB-os DRAM-ja mobilok számára

A cég LPDDR4x alapokat használva alkotta meg a lapkát, ami kompakt és jó hatékonysággal szolgál.

Elkészült a Samsung első 12 GB-os DRAM-ja mobilok számára

A Samsung a világ egyik legnagyobb memóriagyártójaként az élmezőnyt erősíti a DRAM fejlesztések tekintetében is. A vállalat már régóta szállít okostelefonok számára olyan memóriamodulokat, amik 8 GB-os kapacitással szolgálnak, most pedig a cég bejelentette, hogy már a 12 GB-os méretű megoldásai is elérhetőek.

A dél-koreai alakulat hivatalos közleménye szerint, soha korábban nem volt még olyan 12 gigabájtos DRAM, mint amivel most előrukkolt, ez az iparág első ekkora kapacitású, LPDDR4x technológiás megoldása. És, ahogy a Samsung fogalmaz, ez az egység már a „holnap prémiumkategóriás okostelefonjaihoz lett optimalizálva”, szóval meglehetősen hosszú távra lehet tervezve. A cég hozzátette azt is, hogy ez a kapacitás már nemcsak a mobilok körében kiemelkedő, hanem még az ultrabookok java is örülhetne neki, mert a kompakt noteszgépekben általánosságban nézve kevesebb RAM található.

Galéria megnyitása

A Samsung célja az volt az új DRAM megalkotásakor, hogy lehetővé tegye az új generációs eszközök számára, hogy minden körülmények között a legkiválóbb élményt tudják biztosítani kompromisszumok nélkül, legyen szó az 5G új felhasználási lehetőségeinek a kiaknázásról, a kiterjesztett vagy a virtuális valóságról, a mesterséges intelligenciáról, az egyre gyorsabban fejlődő kamerarendszerekről vagy akár a jobb megjelenítési lehetőségekről. Bármilyen akadály gördüljön a mobil elé, mindig sima multitasking élményt biztosíthat, nem fog problémát jelenteni a számára a jövőben érkező appok párhuzamos futtatása sem. Az újdonság kapcsán a Samsung megemlítette, hogy már elkészült az 512 GB-os eUFS 3.0 adattárolóval is, ami kiválóan passzolni fog a 12 GB-os LPDDR4X technológiás memória mellé.

A friss DRAM konfigurációt a vállalat szakemberei hat darab 16 gigabites (Gb) LPDDR4X chip kombinálásával alkották meg, és ezek egyetlen csomagba lettek összefogva a könnyű felhasználhatóság érdekében. A vállalat a pontos gyártástechnológiát nem árulta el, de azt elmondta, hogy 10 nanométeres osztályú eljárást használ a megfelelő hatékonyság biztosítása érdekében. A cég elmondása szerint a fogyasztásban szinte észrevehetetlen lesz a növekedés, és 34,1 GB/s-os sávszélességet tud majd elérni a modul a 4266 MHz-es órajelből és a 32 bites memóriavezérlőből fakadóan. A Samsung az is kiemelte, hogy a DRAM csak 1,1 milliméterre emelkedik ki a síkból, szóval elképesztően alacsony, és így nagy mozgásteret biztosít a dizájn terén, megkönnyíti adott esetben a tervezők munkáját.

A vállalat a hivatalos közleményében nem tesz arról említést, hogy hol küldi bevetésre először ezt a DRAM-ot, de igazából szinte borítékolható, hogy a Galaxy S10+-nek a csúcsváltozatásban már ez a megoldás teljesít szolgálatot. Információink szerint a Samsung az év második felére már a növekedő igényekkel is számol, és a 12, valamint a 8 GB-os DRAM-ok gyártását fel szeretné pörgetni, hogy minden érdeklődőt megfelelően ki tudjon szolgálni.

A Samsung visszatekintett az újabb mérföldkő alkalmával, hogy milyen utat járt be az első 1 GB-os mobilos DRAM megjelenése óta. A gigabájtos álomhatárt a vállalatnak 2011-ben sikerült átlépnie még LPDDR2 alapon, 2013-ban már 3 GB-nál járt(LPDDR3), 2014-ben pedig megérkezett a 4 GB-os memóriája is az okostelefonok számára, immáron LPDDR4 alapon. De itt sem volt megállás, 2015-re elérte a cég a 6 GB-ot, majd 2016-ban jött a 8 gigás LPDDR4X lapka. A 12 GB-os fejlesztés tehát lényegében három évet váratott magára, de közben a cég javított a korábbi memóriája gyártási eljárásán, és bejelentette, hogy fejleszti az LPDDR5-ös DRAM modult is (8 GB-os kivitelben), ez azonban már a következő lépcsőfok lesz, egyelőre még nincs kész.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap