A Samsung már gyártja az iparág első 512 GB-os eUFS 3.0-s lapkáit

Az 512 GB-os változat mellett egy 128 GB-os példány is készül, az év második felében pedig egy 1 TB-os lapkát is bemutatnak.

A Samsung már gyártja az iparág első 512 GB-os eUFS 3.0-s lapkáit

A Samsung szakemberei újabb komoly mérföldkőhöz érkeztek, ugyanis elindult az iparág első 512 GB-os eUFS 3.0-s adattároló lapkájának sorozatgyártása, ami a korábbi, eUFS 2.1-es alapokon nyugvó megoldásokhoz képest hatalmas gyorsulást hoz. Az új lapka elsősorban a felsőkategóriás mobilokban kaphat helyet, de ezzel együtt akár AR/VR headsetekben, illetve egyéb területeken is alkalmazhatják majd a nem is oly távoli jövőben, amennyiben igény mutatkozik rá. Márpedig miért ne mutatkozna?

Az 512 GB-os eUFS 3.0-s adattárló alapját a Samsung ötödik generációs 512 Gb-es V-NAND lapkái adják, amelyek mellé egy nagyteljesítményű vezérlőt is társítottak. Az eUFS 3.0-as lapka a Samsung belsős mérései szerint 2100 MB/s-os folyamatos maximális olvasási tempó elérésére képes, azaz lényegében kétszer olyan gyors, mint a korábbi, eUFS 2.1-es alapokra támaszkodó megoldás. Ez azt jelenti, hogy olvasási sebesség terén egy SATA 6 Gbps-os csatolót használó SSD-hez képest négyszer nagyobb teljesítmény nyújt. Ha a folyamatos maximális írási tempót vesszük, akkor az említett elődhöz képest „csak” 50%-os az előrelépés, ám a 410 MB/s-os sebesség így is figyelemreméltó, hiszen egy SATA 6 Gbsp-os portot használó SSD teljesítményének felel meg, igen kompakt kivitelben.

Az új lapka véletlenszerű olvasási és írási feladatok alkalmával is jól szerepel, ugyanis az eUFS 2.1-es adattárolókhoz képest akár 36x nagyobb teljesítmény elérésére is képes. A véletlenszerű 4K-s olvasási teljesítmény 63000 IOPS, míg a véletlenszerű 4K-s írási teljesítmény 68000 IOPS, ami a kompakt kivitelhez képest nagyon szép eredmény. A Samsung szerint a termék véletlenszerű olvasási feladatok alkalmával több, mint 630-szor gyorsabb, mint egy tipikus microSD memóriakártya, így több komplex alkalmazást is kiszolgálhat egy időben, méghozzá remek válaszidő mellett – ez a következő generációs mobil eszközöknél egyre fontosabb szempont lehet.

A Samsung az említett 512 GB-os lapka gyártását még ebben a hónapban megkezdte, méghozzá egy 128 GB-os változattal karöltve, de később, az év második felében egy 1 TB-os, illetve egy 256 GB-os eUFS 3.0-s lapka is érkezik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap