Shop menü

EGYSZERRE LETT NAGYON SZÉP ÉS KICSIT CSALÓDÁST KELTŐ A NETFLIX ÉVZÁRÁSA

A befektetők lázba jöttek az elért eredmény hatására, de azért nem minden mutatóban tudott a cég kiemelkedőt villantani.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Egyszerre lett nagyon szép és kicsit csalódást keltő a Netflix évzárása

A Netflixnek a 2022-es év nagyon nehéz volt, de tavaly szépen tudott növekedni. A vállalat egész 2023-ban elég jól teljesített, és most megérkezett a vállalat negyedik negyedéves pénzügyi beszámolója, ami két éves csúcsra repíti a platform értékpapír árfolyamát.

A streaming szolgáltatásoknak egyre nehezebb növekedni, de a Netflixnek egészen tisztességes emelkedéssel sikerült lezárnia a 2023-as év ünnepi időszakát. A bevétel rekordot ért el, és az előfizetők száma is új csúcsra ért.

Több mint 8,8 milliárd dolláros bevételt ért el a Netflix a negyedik negyedév során. Ez 12,5 százalékos növekedést jelent éves szinten, ami nagyon sok a vállalat korábbi eredményeihez képest. Egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban mindössze 1,9%-os bevételemelkedést tudott a vállalat felmutatni, és az elmúlt időszakban egyszer sem volt még 10% közelében sem ez az érték. A vállalat többször is emelte az árakat, és a legnagyobb piacán, az USA-ban is drágább lett a szolgáltatás, ennek köszönhetően sikerült ezt elérni.

Az előrejelzések szerint ráadásul marad az emelkedő tendencia, és ennek az üteme sem fog lassulni. A Netflix nagyon merészen arra számít, hogy 2024 első negyedévében még nagyobb mértékben, több mint 13 százalékkal emelkedhet a bevétele, és könnyűszerrel fogja átlépni a 9 milliárd dollárt a teljes forgalma.

Galéria megnyitása

A remek bevételi mutató ellenére a vállalat ezúttal nem profitált túl jól. A működési nyeresége 1,49 milliárd dollár lett, ami a 2023-as év legrosszabb eredménye. Tavaly az évet egy 1,71 milliárd dolláros nyereséggel indította, amire később 1,83, valamint 1,92 milliárd dollárral licitált rá. Egészen az utolsó negyedévig 20 százalék felett (21-22,4%) volt a haszna a bevételekhez viszonyítva, ami egészen figyelemreméltó, de az év végén ez becsúszott 16,9%-ra. Ezzel együtt pedig a nettó nyeresége is jelentősen csökkent 938 millió dollárra, miután a korábbi időszakban stabilan 1 milliárd dollár felett hozott.

Már több mint 260 millió előfizetővel rendelkezik globálisan a Netflix.

A negyedik negyedévben 13,1 millió új felhasználó csatlakozott a Netflix közönségéhez, ami a várakozásokon felüli eredményt jelent. Ennek köszönhetően érte el a teljes előfizetői tábora a 260,28 milliót. Az elmúlt egy évben egyszer sem volt hasonló mértékű növekedés, éves szinten 12,8%-os eredményről beszélhetünk. Az ünnepi időszak persze mindig erős, de 2022 azonos időszakában is csak 7,66 millió fizető nézővel nőtt a Netflix tábora. Ez jelentős részben a szürkezónás felhasználás felszámolásának köszönhető.

Galéria megnyitása

Néhány nappal ezelőtt számolhattunk be arról, hogy a hirdetéses előfizetési csomagot választok száma az utóbbi időben nagyon szépen emelkedett. Ez most is megerősítést nyert, és kiemelték, hogy már 23 millió ember nézi ilyen formában a platformot. Új előfizetők és meglévő díjcsomagjukat leváltók egyaránt vannak azok között, akik beálltak a hirdetésekkel felpezsdített, cserébe olcsóbb konstrukció mögé. Az is „segített” ebben, hogy volt olyan díjcsomag, aminek 20%-kal emelkedett az ára.

A Netflix globálisan folyamatosan emeli az árakat, ennek is betudható az, hogy az idei első negyedévtől is azt várják, hogy a bevételnövekedés mértéke jelentős lesz. Jó eséllyel a magyar előfizetési költségek is emelkedhetnek majd, miután a régióban több helyen is voltak áremelések az utóbb időben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére