Egyre érdekesebbnek ígérkezik a Snapdragon 1000

Egyre érdekesebbnek ígérkezik a Snapdragon 1000

A Snapdragon 1000 bemutatására legfeljebb az év végéhez közeledve kerülhet majd sor, de már most egyre sűrűben jönnek vele kapcsolatban a friss információk, különböző pletykák. Egy igazán különleges rendszerchipről van szó, így nem véletlen az, hogy a megszokottnál is nagyobb érdeklődés övezi.

A Qualcomm ezt a lapkát minden jel szerint már úgy fejleszti, hogy a Windows 10 operációs rendszert futtató személyi számítógépek számára kedvezzen vele, szóval kiemelkedő teljesítményre lesz képes, de ennek megfelelően sokkal nagyobb fogyasztással rendelkezik majd, mint a vállalat korábbi megoldásai. Az eddigi információk alapján csak a CPU része a terméknek 6,5 watt körüli fogyasztással rendelkezik majd, a komplett rendszerchip pedig 12 W-os TDP besorolást kaphat. Azt egyelőre nagyon nehéz megtippelni is, hogy ez milyen felépítéssel rendelkezhet majd, de több lehetséges opció is felmerült már az új ARM magoktól a friss egyedi dizájnokon át az egzotikusabb DynamIQ konfigurációkig.

Galéria megnyitása

A legújabb hírek szerint a Snapdragon 1000 nemcsak, hogy az eddig legnagyobb energiaigényű rendszerchipje lehet majd a Qualcommnak, hanem a fizikai méreteit tekintve is eltér majd a megszokottól. A csúcskategóriás Snapdragon mobilplatformok általában 100 mm2 körül szoktak mozogni – a Snapdragon 820 nagyobb volt ennél, a Snapdragon 835 és 845 pedig már valamivel kisebb. Ehhez képest a Snapdragon 1000 kapcsán most olyan pletykák jelentek meg, hogy nagyjából 20 x 15 milliméteres lesz az alapterülete, szóval akár háromszor is nagyobb lehet a mostani csúcsdizájnnál.

A lapkához állítólag meglehetősen kövér rendszermemória és tárhely kapcsolódik majd. A fejlesztői platform elvileg 16 gigabájtnyi LPDDR4X RAM-t vonultathat fel. A tárhelyet illetően, pedig már kettő darab 128 GB-os kapacitású modullal lehet számolni, melyek UFS 2.1 technológiásak. Az újdonság a pletykák szerint gigabites Wi-Fi támogatással dolgozhat, és a része lehet majd egy teljesen új energiamenedzsment egység is, ami képes lesz megfelelően kezelni az ugrásszerűen megnövekedő teljesítményt és a fokozódó fogyasztást. Ráadásul arról is szó esik, hogy a különleges lapka olyan lehet, mint az Intel vagy az AMD processzorai, szóval nem integráltan tűnhet fel az adott alaplapon, hanem saját tokozásba lesz foglalva, és azzal együtt ágyazható be a többi komponens mellé.

Egy friss álláshirdetés alapján a Qualcomm olyan fejlesztőket keres, akik segíthetnek egyebek mellett az SDM1000 felhasználásában az asztali számítógépekben, a virtuális és a kiterjesztett valósághoz (HoloLens) köthető eszközökben, valamint az Andromedában. A legérdekesebben az utóbbi, az Andromeda hangzik, ez ugyanis egy Microsoft projektnek a neve, melynek keretében a redmondiak állítólag egy olyan eszközt szeretnének megalkotni, ami hajlékony kijelzővel rendelkezik, elsősorban táblagépként üzemel, de kompakt méretűre összehajtható, ha a szükség úgy hozza.

Galéria megnyitása Látványterven az állítólagos Microsoft Andromeda

A WinFuture továbbra is azt hangoztatja a Snapdragon 1000 egy ASUS notebook fedélzetén fog először éles bevetésre indulni. A Qualcomm újdonságát elhozó eszköz a „Primus” kódnév alatt készül, és csak hónapok múlva futhat be.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward