Shop menü

EGY KISZIVÁRGOTT ÚTITERV ALAPJÁN 2025-BEN ÉRKEZHET AZ NVIDIA ADA LOVELACE ARCHITEKTÚRÁJÁNAK UTÓDJA

Ezzel egy időben természetesen egyéb architektúrák is érkeznek a különböző piaci szegmensekbe.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Egy kiszivárgott útiterv alapján 2025-ben érkezhet az Nvidia Ada Lovelace architektúrájának utódja

Az Nvidia csapata jelenleg éppen a GeForce RTX 40-es család hiányzó tagjainak piacra dobásán dolgozik, ennek eredményeként ma megjelenik a 8 GB-os GeForce RTX 4060-as modell, majd július folyamán a 16 GB-os GeForce RTX 4060 Ti is tiszteletét teheti a piacon. Később jó eséllyel GeForce RTX 4050-es sorozatú modellek is érkezhetnek, valamint a csúcskategóriában is debütálhat egy új videokártya, amelynek hűtőjéről éppen a minap bukkantak fel újabb fotók és információk.

A GeForce RTX 40-es sorozat asztali fronton tehát még éppen kibontakozóban van, a háttérben azonban már régóta készül a következő generációs architektúra, ami az Ada Lovelace helyét veheti át a piacon. Az új videokártyák, amelyek az Ada Lovelace utódja köré épülnek, a nemrégiben megjelent útiterv alapján majd csak 2025 folyamán mutatkozhatnak be, azaz a szokásos két éves ciklus most pár hónappal hosszabbnak ígérkezhet, amennyiben az említett esztendő legelején érkeznek az új termékek. Ilyesmi már történt korábban is, igazából nincs benne semmi fura.

Galéria megnyitása

Korábban, a Pascal architektúra köré épülő termékek 2016 májusában érkeztek, míg a Turing sorozat tagjai 2018 szeptemberében mutatkoztak be, az Ampere család első tagjai 2020 májusában debütáltak, az Ada Lovelace architektúra köré épített első megoldások pedig 2022 októberében jelentek meg. Az új architektúra egyébként Ada Lovelace Next néven szerepel a HardwareLUXX munkatársai által kiszivárogtatott dián, és vele együtt egyéb architektúrák is feltűnnek rajta.

Az adatközpontokba szánt Grace következő generációs változata, ami egyelőre csak Grace Next név alatt fut, várhatóan szintén 2025-ben debütál. A Hopper architektúra, ami az Nvidia gyorsítókártyáinak alapját adja, Hopper Next néven szerepel az útiterven és valamikor 2024 első felében debütálhat. Ez az architektúra az eddigi információk alapján a Blackwell kódnevet kaphatja. 2024 folyamán érkezik továbbá a BlueField-4 DPU is, már amennyiben minden a terveknek megfelelően alakul.

Hogy 2025 előtt kap-e frissítést a GeForce RTX 40-es sorozat, azaz megjelennek-e „Super” jelölésű modellek? Ez egyelőre rejtély, a jelenlegi piaci helyzet alapján túl sok esély igazából nincs rá. Az viszont előfordulhat, hogy GeForce RTX 4090 Ti vagy TITAN ADA néven egy új csúcskártyát dobnak piacra a vállalat illetékesei, amennyiben ennek szükségét érzik. A többször is felbukkant speciális videokártya-hűtő, amiről legutóbb a napokban írtunk, talán hamarosan kereskedelmi forgalomban is megjelenhet a fentebb említett két új csúcskártya valamelyikének fedélzetén – esetleg mindkettőén.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére