Shop menü

EGY KÍNAI ÜZEMBEN SZÉTSZEDIK ÉS AI-BARÁT KIVITELŰRE ALAKÍTJÁK A GEFORCE RTX 4090-ES VIDEOKÁRTYÁKAT

A hűtőt kicserélik egy kompakt kivitelre, a GPU-t és a memóriachipeket pedig referencia nyomtatott áramköri lapra helyezik át, ami kompatibilis az új hűtéssel.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Egy kínai üzemben szétszedik és AI-barát kivitelűre alakítják a GeForce RTX 4090-es videokártyákat

Kínában elég nagy problémát okoznak az Amerikai Egyesült Államok kormányzata által bevezetett friss exportkorlátozások, ezek értelmében ugyanis sem az Nvidia, sem az AMD, sem az Intel nem szállíthatja már felsőkategóriás AI és HPC piaci gyorsítóit, sőt, az Nvidia esetében a GeForce RTX 4090 szállítására sincs már mód. Az amerikai vállalatok exportlicenc birtokában persze később is megpróbálkozhatnak a kínai exporttal, ám nem biztos, hogy megkapják az adott partner kiszolgálásához szükséges jóváhagyást.

Már elég régóta tudni lehetett, hogy az új exportkorlátozások november közepén életbe lépnek, ennek értelmében az amerikai gyártók megpróbálták felpörgetni a szállításokat, hogy minél több termék juthasson el a kínai megrendelőkhöz. Az amerikai kormányzat aztán váratlanul előbbre hozta és részben azonnal be is vezette a korlátozást még október folyamán az AI és HPC piaci gyorsítók többségére, a GeForce RTX 4090 szállítása azonban zavartalanul folyhatott tovább. A csúcskategóriás gamer videokártyákat csak 2023. november 17-ig lehetett Kínába exportálni, a korlátozások ugyanis azon a napon végérvényesen és teljes egészükben életbe léptek.

A megnövelt kínai export miatt kisebb hiány alakult ki az Nvidai csúcskártyájából világszerte, ami az árakat gyorsan megemelte: az egyes modellek 2000 dollár és 2000 euró körüli összegekért találhattak gazdára a különböző régiókban. Közben Kínába özönlöttek a szóban forgó videokártyák, amelyeket a jelek szerint egy kisebb üzemben szétszerelnek, majd kompakta formátumúra építenek át. A GeForce RTX 4090-es modellek többsége 3-4 slotnyi helyet foglal, hála a nagyméretű hűtésnek, ez viszont megakadályozza, hogy olyan rendszereket építsenek belőlük, amelyeknél szorosan egymás mellé kell zsúfolni minél több videokártyát a helytakarékosabb kiépítés és a minél nagyobb teljesítménysűrűség érdekében.

Kínában a jelek szerint „külön iparág” jött létre arra, hogy a beérkező GeForce RTX 4090-es videokártyákat darabokra szereljék, még a GPU-t és a GDDR6X típusú memóriachipeket is leszedik az adott AIB partner által egyedileg tervezett nyomtatott áramköri lapról. A GPU és a memóriachipek később egy Kínában gyártott „referencia” nyomtatott áramköri lapra kerülnek, amely már kompatibilis az ugyancsak egyedileg gyártott „blower” típusú hűtéssel, így kompakt videokártya jöhet létre a folyamat végén.

Az átalakított gamer videokártyákat alapos tesztelésnek vetik alá, majd az „AI-barát” formátumú videokártyákat továbbítják a különböző kínai vállalatoknak, ahol azok szorosan egymás mellé pakolva használják majd őket, méghozzá AI terhelésformák gyorsítására. A tesztek között Furmark, 3DMark és AI jellegű terhelések egyaránt jelen vannak.

Az átalakítási folyamat során melléktermékként sok felesleges nyomtatott áramköri lap és hűtés kerül ki az efféle üzemekből, ezeket később nyomott áron értékesíthetik a profitmaximalizálás jegyében. Az efféle módosítások persze nem veszélytelenek, a folyamat során megsérülhet az AD102-es GPU és a GDDR6X típusú memóriachipek meghibásodására is van esély. Arról nem szólnak a beszámolók, pontosan mekkora „kihozatali aránnyal” dolgoznak az efféle átalakító üzemek, de valószínűleg profitábilisan működnek, ellenkező esetben nem erőltetnék az efféle üzletet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére