Shop menü

VÁRATLAN FORDULAT: AZ AMERIKAI KORMÁNYZAT AZONNAL MEGTILTOTTA NÉHÁNY AI GYORSÍTÓ ÉS VIDEOKÁRTYA KÍNAI EXPORTJÁT

Ennek aligha örülnek majd az érintett gyártók és az érintett kínai partnerek.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Váratlan fordulat: Az amerikai kormányzat azonnal megtiltotta néhány AI gyorsító és videokártya kínai exportját

Az amerikai kormányzat már korábban bejelentette, újabb szigorításokat tervez, már ami az AI és HPC piaci gyorsítókártyák Kínába történő exportját illeti. Akkoriban úgy tűnt, hogy az érintett vállalatok, mint például az Nvidia és az Intel, kapnak egy kis haladékot a szabályozás bevezetése előtt: lényegében 30 napjuk maradt volna arra, hogy a kínai partnereknek leszállítsák a megrendeléseket, illetve némi extra forgalomra is szert tehettek volna a szállítások felpörgetésével.

Az eredeti tervek szerint az exportkorlátozások legújabb hulláma 2023. november 16-án lépett volna életbe, ám időközben meggondolhatták magukat az illetékesek, ugyanis a legfrissebb információk alapján már érvényben is vannak az új szabályok. Ez persze hidegzuhanyként érhette az egyes vállalatokat, akik innentől kezdve nem szállíthatják érintett portékáikat Kínába, amennyiben nem rendelkeznek megfelelő exportlicenccel.

A hírek szerint az amerikai kormányzat az új szabályozás előrehozott bevezetéséről már 2023. október 23-án értesítette az Nvidiát, hogy a 2023. október 18-án bejelentett változások, amelyek az AI és a HPC piacra szánt termékeket érintik, számítási teljesítménytől függően, lényegében azonnali hatállyal életbe lépnek, vagyis az Nvidia A100-as, A800-as, H100-as, H800-as és L40S sorozatú termékeinek szállítását haladéktalanul be kell fejezni. A dokumentum arról is említést tett, hogy a szabályozás azokat a termékeket érinti, amelyek teljes számítási teljesítmény 4800 vagy magasabb, ám nem bontották ki, hogy pontosan hogyan értik a korlátozást.

Galéria megnyitása

A hivatalos dokumentum alapján már körvonalazódik a helyzet, hiszen 4800 bits x TOP/s szintről írnak, valamint arról, hogy a teljes számítási teljesítményt hogyan számolják ki. A MacTOPS megállapítása az elméleti maximális TOP/s teljesítmény alapján történik MAC (Multiply-Accumulate Computation) műveletek esetén. Ezt az értéket megszorozzák kettővel, majd a művelet bithosszával is, így jön ki a végleges teljesítmény. A MacTOPS értéket az adott gyártó által közölt legmagasabb elméleti maximális teljesítmény alapján állapítják meg. A TPP küszöbérték, ami 4800, ennek megfelelően elérhető úgy, hogy 600 tera integer művelet elvégzésére kerül sor 8-biten (2 x 300 MacTOP/s), de akár 300 TFLOP/s-os számítási teljesítményből is összejöhet 16-biten. Amennyiben az adott gyorsító többéle MAC számítást támogat eltérő bithosszokon, akkor mindig a legnagyobb TPP értéket veszik alapul.

Az új exportszabályozás értelmében az említett teljesítményszintet meghaladó termékeket nemcsak Kínába, de az Egyesült Arab Emírségekbe, Szaúd-Arábiába, illetve Vietnámban sem szállíthatják az érintettek exportlicenc nélkül. A fenti felsorolásból a GeForce RTX 4090 és az L40 hiányzik, így nincs kizárva, hogy ezeket még 2023. november 16-ig szállíthatja az Nvidia.

A vállalat egyébként nem tart attól, hogy a szigorítás rövidebb távon nagyobb negatív következményt okozna, már ami az árbevétel alakulását illeti, ugyanis a cég termékei iránt meglehetősen nagy a kereslet globális szinten. Ennek megfelelően azokat a termékeket, amelyeket Kínába már nem lehet exportálni, más régiókba szállítják.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére