Shop menü

AZ ÚJ AMERIKAI SZANKCIÓK MIATT A KÖZEL-KELETRE SEM LEHET A100-AS ÉS H100-AS NVIDIA GYORSÍTÓKÁRTYÁKAT EXPORTÁLNI

A korlátozás értelmében a Közel-Keletre és néhány egyéb országba szánt gyorsítókártyák exportjához külön licencre van szükség. Ezzel a lépéssel is Kínát próbálják még nehezebb helyzetbe hozni.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az új amerikai szankciók miatt a Közel-Keletre sem lehet A100-as és H100-as Nvidia gyorsítókártyákat exportálni

Az amerikai kormányzat, azaz a Biden adminisztráció egy újabb exportkorlátozást vezetett be, amellyel ismét Kína helyzetét próbálják nehezíteni az AI szegmensben, igaz, ezúttal nem közvetlen, hanem közvetett módon. Lényegében arról van szó, hogy a friss exportszabályozás értelmében a Közel-Keletre, illetve néhány egyéb országba sem lehet már szabadon A100-as és H100-as típusú, az Nvidia által kifejlesztett gyorsítókártyákat exportálni. Az új szabályozás értelmében az érintett országokba csak akkor lehet exportálni a fentebb említett termékeket, ha a vállalatok exportlicencet kérnek rájuk.

Az Nvidia szerint erről a változásról a 2024-es pénzügyi esztendő második pénzügyi negyedévében kaptak tájékoztatást az amerikai kormányzattól. A legújabb érintett régió a Közel-Kelet, valamint néhány egyéb ország is tiltólistára került, ám azt az Nvidia illetékesei sem árulták el, pontosan mely országokat érint a legfrissebb exportkorlátozás. Azt persze kiemelték, hogy már eddig is az exportszabályoknak megfelelve próbáltak működni, éppen ezért születtek meg az A800-as és a H800-as gyorsítókártyák, amelyek minden tekintetben megfelelnek a hivatalos elvárásoknak, éppen ezért gond nélkül exportálhatóak Kínába is.

Noha a Közel-Kelet meghatározás eléggé tág fogalom, az elmúlt hónapok eseményei alapján már sejthető, konkrétan mely országokról lehet szó, valamint az sem titok, miért dönthetett exportkorlátozás bevezetése mellett az amerikai kormányzat. Mind Szaúd-Arábia, mind pedig az Egyesült Arab Emírségek területén elindult az elmúlt évek folyamán egy olyan folyamat, amelynek célja, hogy az AI-hoz kapcsolódó számítási teljesítményt jelentősen növeljék, ennek köszönhetően egyre több és több gyorsítókártyát rendeltek ezek az országok az Nvidiától, mára pedig eléggé jelentős megrendelőkké nőtték ki magukat.

Galéria megnyitása

A fenti önmagában nem is lenne probléma, ám mind Szaúd-Arábia, mind pedig az Egyesült Arab Emírségek vezetése tárgyalásokat folytatott, illetve folytat is Kínával, amelynek célja, hogy elmélyítsék együttműködéseiket a különböző területeken. Szaúd-Arábia konkrétan stratégiai szövetségbe lépett Kínával annak érdekében, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos projektekben gyümölcsöző együttműködés valósulhasson meg, ezzel jelentősen felgyorsítva az AI-hoz kapcsolódó fejlesztéseket.

Az Amerikai Egyesült Államok kormányzata attól tart, hogy az Nvidia A100-as és H100-as gyorsítókártyáit a Közel-Kelet egyes országain keresztül egyenesen Kínába kerülhetnek. A kormányzat ezzel egy időben attól is tart, hogy a kínai vállalatok az egyes AI modelljeik tréningezésével kapcsolatos munkák elvégzéséhez tengerentúli szolgáltatásokat vesznek igénybe, ugyanis országon belül hiány van a legjobb AIU gyorsítókból, majd az így tréningezett AI modelleket Kínán belül használják fel saját céljaik elérésére.

Az új szabályozások az Nvidia szerint nem gyakorolnak majd jelentősebb negatív hatást a vállalat AI és HPC piacról érkező teljes árbevételeire, amelyek egyébként az elmúlt pénzügyi negyedév folyamán rekordszintet értek el. A vállalat továbbra is együttműködik az amerikai kormányzattal annak érdekében, hogy a hasonló problémákra megnyugtató megoldások születhessenek. Az Nvidia vezetése egyébként attól tart, hogy az amerikai szankciók idővel az amerikai vállalatok növekedési lehetőségeinek is korlátot szabnak, ahogy arról ebben a hírben írtunk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére