Shop menü

ÓRIÁSI REKORDDAL ZÁRULT AZ NVIDIA LEGUTÓBBI PÉNZÜGYI NEGYEDÉVE – KÉT RÉSZLEG IS FELÜLMÚLTA A VÁRAKOZÁSOKAT

Az Nvidia Data Center üzletága egymaga több árbevételt produkált, mint az Intel és az AMD adatközpont-üzletágai együttesen, ami azért eléggé figyelemreméltó teljesítmény.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Óriási rekorddal zárult az Nvidia legutóbbi pénzügyi negyedéve – Két részleg is felülmúlta a várakozásokat

Véget ért a Nvidia 2024-es pénzügyi évének második negyedéve, amely rengeteg meglepetéssel zárult. Egyrészt a vállalat minden eddiginél magasabb teljes árbevételt könyvelhetett el, másrészt két részleg is kiemelten jól teljesített a negyedév során, lényegében ennek is köszönhető a rekord árbevétel, ami 13,5 milliárd dollárra rúgott.

Kifejezetten extrém eredményt ért el a Data Center Group, amely átlépte a 10 milliárd dolláros teljes árbevételi álomhatárt, ugyanis 10,3 milliárd dolláros teljes árbevételt produkált, ami annak köszönhető, hogy az A100-as és a H100-as típusú gyorsítókártyák iránt óriási a kereslet mostanában, hála a mesterséges intelligenciával kapcsolatos speciális terhelésformáknak, vagyis a nagy nyelvi modelleknek és a generatív AI-nak, amelyek jóvoltából igen komoly tőkeberuházásokat eszközölnek az adatközpontok üzemeltetői. Ez az Nvidia számára mindenképpen jó, hiszen kiváló pozícióban foglal helyet a piacon, ebből a helyzetből pedig igencsak sokat tud profitálni.

A konkrét számokat nézve azt láthatjuk, hogy a 2024-es pénzügyi év második pénzügyi negyedéve 13,51 milliárd dolláros teljes árbevétellel zárult, ami éves szinten 101%-os, míg negyedéves szinten 88%-os növekedést jelent. Az egyes divíziók közül a Gaming üzletág is remekül teljesített a maga 2,486 milliárd dolláros teljes árbevételével, ami éves szinten 22%-os előrelépést jelent. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a GeForce RTX 40-es sorozat tagjai iránt nagy a kereslet, a raktárkészletek azonban időközben stabilizálódtak, valamint megjelent néhány új modell is a piacon, amelyek szintén segítettek a forgalom növelésében.

Galéria megnyitása

Noha a Gaming üzletág eredménye figyelemreméltó, ez sehol nincs attól, amit a Data Center divízió művelt az elmúlt negyedév folyamán. Ez a részleg 10,323 milliárd dolláros teljes árbevételre tett szert az említett időszakban, ami éves szinten 171%-os növekedést jelent. Ez már önmagában is egy parádés eredmény, de ha azt is hozzátesszük, hogy a 10,323 milliárd dolláros teljes árbevétel több, mint amit az Intel és az AMD együttesen képes elérni az adatközpontok szegmensében, még impresszívebbnek tűnhet a kép. Az Nvidia termékei iránt nagyon nagy a kereslet a felhőszolgáltatásokat nyújtó vállalatok részéről, különösen az Nvidia HGX platformját viszik, mint a cukrot, ami mind Ampere, mind pedig Hopper alapokon elérhető. A mozgatórugó az, amit fentebb már említettünk: nagy számítási teljesítményre van szükség a nagy nyelvi modellekhez (LLM-ek), illetve a generatív AI-hoz is (például ChatGPT). A Hopper alapú AI/HPC piaci megoldások erős teljesítménye, valamint az InfiBand infrastruktúra bővítése szintén hozzájárult a rekord árbevétel létrejöttéhez.

A Data Center csoport teljesítményéhez mérve eléggé lehangoló az, amit a ProViz csoport művelt az elmúlt pénzügyi negyedévben, ugyanis éves szinten 24%-os csökkenést, negyedéves szinten pedig 28%-os növekedést láthatunk ebben a részlegben. A professzionális termékeket tartalmazó csoport a negyedéves szintű növekedést az új munkaállomáspiaci fejlesztéseknek, vagyis a friss Nvidia RTX sorozatú munkaállomás-videokártyáknak köszönheti. A teljes árbevétel itt 379 millió dollárra rúgott.

Az autóipari megrendelőket kiszolgáló Automotive részleg éves szinten 15%-os növekedést produkált, míg negyedéves szinten 15%-os visszaesés látszik a teljesítményben. A 253 millió dolláros teljes árbevételt produkáló részleg növekedését az autonóm platformok növekvő eladásai hozták, míg a negyedéves szintű csökkenés a csökkent autópiaci keresletből fakad, ami főként Kínában tapasztalható. Az OEM & Other részleg a maga 66 millió dolláros árbevételével mind éves, mind negyedéves szinten visszaesést produkált, ahogy az a fenti táblázatból is kiderül.

Az Nvidia pénzügyi szakemberei a 2024-es pénzügyi esztendő harmadik pénzügyi negyedévével kapcsolatban kifejezetten optimistának tűnnek, ugyanis 16 milliárd dollár körüli teljes árbevételre és 71,5%, illetve 72,5% közötti bruttó árrésre számítanak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére