Shop menü

A KÍNÁT ÉRINTŐ TOVÁBBI EXPORT SZIGORÍTÁSOK AZ NVIDIA SZERINT AZ AMERIKAI CÉGEKNEK IS FÁJNI FOGNAK

Már lóg a levegőben egy újabb szigorítás, amelynek bevezetéséről az elkövetkező hónapok folyamán dönthetnek. Egyes amerikai vállalatok, köztük az Nvidia is próbál rávilágítani: a további szigorítások kontraproduktívak lehetnek.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Kínát érintő további export szigorítások az Nvidia szerint az amerikai cégeknek is fájni fognak

Az Nvidia jelenleg igencsak jól teljesít, már ami a vállalat negyedéves teljes árbevételét illeti, ugyanis az AI és a HPC piacon óriási kereslet mutatkozik a vállalat gyorsítókártyái iránt. Ennek meg is lett az eredménye, a legutóbbi pénzügyi negyedév ugyanis rekordszintű teljes árbevétellel zárult, amelynek oroszlánrésze a Data Center üzletágból jött össze. Ez a divízió 10 milliárd dollárnál is nagyobb teljes árbevételt könyvelhetett el, ami több, mint az AMD és az Intel adatközpontokat kiszolgáló üzletágainak kombinált bevétele.

Érthető hát, ha az Nvidia már alapból sem nézi jó szemmel a Kínát érintő szankciókat, illetve az is, hogy a gyártó pénzügyi vezetője, Colette Kress arra hívta fel a figyelmet, hogy a további, még szigorúbb szankciók bevezetésével nemcsak Kína kerül nehéz helyzetbe, hanem az egyes amerikai nagyvállalatok is. Az Nvidia vezetése jelenleg még optimista, már ami a közeljövőben várható pénzügyi teljesítményt illeti, de arra azért figyelmeztetett a vezetés, hogy a cég Data Center divízió teljes árbevételének nagyjából 20-25%-át adják a kínai értékesítések, vagyis igencsak jelentős piacról van szó.

Colette Kress szerint az újabb, szigorúbb korlátozások bevezetése hosszabb távon az amerikai ipar számára azt jelenti majd, hogy elvész a verseny és a piacvezető szerep elérésének lehetősége a világ egyik legnagyobb piacán, Kínában. A vezető szerint az éppen aktuális korlátozásokkal, amelyek már érvényben vannak, teljesülnek a kívánt eredmények. Hozzátette azt is, hogy szerinte, mivel a vállalat termékei iránt világszerte hatalmas kereslet mutatkozik, a további exportkorlátozások bevezetése várhatóan nem gyakorol azonnali negatív hatást a cég pénzügyi helyzetére.

Galéria megnyitása

A jelenlegi exportszabályozás értelmében, amelyet a tavalyi év folyamán vezettek be, azok az AI és HPC piaci gyorsítók, amelyek képesek 1178 köbméteres térfogatú területen belül 100 PFLOP/s-os FP64-es vagy 200 PFLOP/s-os FP32-es számítási teljesítmény elérésére, nem exportálhatóak Kínába érvényes exportlicenc nélkül. További megkötés, hogy a gyorsítókártyák nem kommunikálhatnak egymással 600 GB/s-osnál nagyobb adatátviteli sávszélesség mellett. Noha ez a korlátozás egyelőre működni látszik, az amerikai kormányzat a korábbi hírek szerint újabb szigorítás bevezetését mérlegeli, ami ugyancsak az AI piacra szánt gyorsítókártyákat érintené.

Az Nvidia a korlátozás bevezetésének hírére kiadott két speciális, az új exportszabályoknak maradéktalanul megfelelő gyorsítókártyát, az A800-as és a H800-as modellt. Ezekkel továbbra is kereskedhetnek a kínai piacon, viszont az eredeti termékekhez képest csökkent az AI/HPC területen használható teljesítmény, ami behatárolja a kínai partnerek lehetőségeit.

Annak érdekében, hogy a törvényalkotók figyelmét is felhívják arra, a további szigorítások az amerikai ipart is kedvezőtlenül érinthetik, az Nvidia vezetője, Jen-Hsun Huang már együttműködésbe lépett az Intel és a Qualcomm felsővezetésével. A felek célja az, hogy fenntartható maradjon a kínai export, stabil maradhasson az onnan származó bevétel, és továbbra is versenyben maradhassanak az amerikai cégek a világ egyik legnagyobb piacán.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére