Shop menü

AZ AMERIKAI KORMÁNYZAT TOVÁBB SZIGORÍTHATJA AZ AI GYORSÍTÓK KÍNÁBA TÖRTÉNŐ EXPORTJÁT

Az új lépéssel még nehezebb helyzetbe szeretnék hozni a kínai AI iparágat, ám ezzel egy időben az amerikai vállalatok is nehezebb helyzetbe kerülhetnek, hiszen a kínai ügyfelektől jelentős árbevétel érkezik.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az amerikai kormányzat tovább szigoríthatja az AI gyorsítók Kínába történő exportját

Az amerikai kormányzat éppen egy újabb szigorítás bevezetésén dolgozik, már amennyiben a Wall Street Journal belsős információi helytállóak. A Biden adminisztráció tavaly október óta dolgozik azon, hogy megnehezítse Kína dolgát a mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkafolyamatok gyorsítását célzó hardverek terén. Az eddigi korlátozások miatt az Nvidia már el is készített néhány olyan gyorsítókártyát, amelyek megfelelnek az exportkorlátozások követelményeinek, ám könnyen lehet, hogy rövidesen ezeket a speciális AI gyorsítókat sem szállíthatja a cég Kínába, legalábbis anélkül nem, hogy előtte exportlicencet szerzett volna a tranzakció lebonyolításához.

Bidenéket a hírek szerint az aggasztja, hogy a kínai vállalatok még mindig hozzáférnek a csúcskategóriás AI hardverekhez: az exportkorlátozásokat vagy úgy próbálják kijátszani, hogy bizonyos országokon keresztül szerzik be az AI gyorsítókat, vagy éppen bérelik a szükséges hardvert a különböző cégektől, akár az Amazontól is.

A döntés értelmében elvileg minden vállalatnak, így az Nvidiának is szüksége lesz exportlicenre, amennyiben kínai ügyfelekkel szeretne üzletelni, és az exportlicencet nemcsak Kína esetében követelhetik meg, hanem azoknál a problematikus országoknál is, amelyeket jelenleg a szankciók megkerülése érdekében beszerzési forrásnak használ Kína – és akár Oroszország is. Részletek egyelőre nem szivárogtak ki a pontos tervezettel kapcsolatban, ám a „tűzhöz közel ülő” informátorok beszámolója alapján könnyen lehet, hogy az új exportkorlátozás már a következő hónap folyamán életbe is léphet. Az is erősen valószínű, hogy a hardverek bérlését is szigorítani fogják annak érdekében, hogy a kínaiak ne férjenek hozzá a csúcskategóriás amerikai AI gyorsítókhoz. Hogy végül sikerül-e elérni a tervezett célt az új szabályozással? Ez majd csak az elkövetkező hónapok folyamán derül ki.

Galéria megnyitása

Az viszont biztos, hogy az újabb korlátozás még szigorúbb környezetet teremt és lényegében a tavaly októberben indított exportkorlátozások ki is teljesednek, ami Kína számára rossz hír lehet. A szigorítás ezzel egy időben az amerikai vállaltokat is érinteni fogja. Az Nvidia korábban pont az exportkorlátozásoknak való megfelelés érdekében készítette el az A100-as és a H100-as gyorsítók speciális, Kínára szabott verzióit, az A800-as és a H800-as modelleket, amelyek limitált teljesítményt kínáltak. Később az Intel is követte a példát saját megoldásaival.

Noha az exportkorlátozások már érvényben vannak egy ideje, mégsem tűnik úgy, hogy kellően hatásosak, hiszen akár még egy kínai blogger is be tudja szerezni a leggyorsabb H100-as AI/HPC gyorsítókártyát, ami 30 000 és 40 000 dollár közötti összegbe kerül. A siker érdekében alighanem különböző egyéb országokon keresztül érkezik Kínába a portéka – a nemzetközi szankciókkal sújtott Oroszország is hasonló gyakorlatot alkalmaz az egyes hardverek és termékek beszerzésénél.

Ha az új szabályok túlzottan szigorúak lesznek, az az amerikai vállalatoknak is fájni fog, hiszen a kínai ügyfelektől származó bevételek kiesése jelentkezni fog a negyedéves mérlegekben. Az Nvidia 2024-es pénzügyi évének első negyedéves teljes árbevételének közel 60%-át adták az adatközpontok szegmenséből érkező árbevételek, amelyekben természetesen az AI/HPC gyorsítók, illetve a DPU-k is jelen voltak. Kína, Hongkongot is beleértve összesen 22%-át adta az Nvidia eladásainak, míg Tajvan részesedése 25%, az amerikai ügyfelektől pedig az árbevétel 33%-a érkezett. Ebből is látszik, hogy a Kínából származó árbevétel abszolút nem elhanyagolható mértékű – részleges kiesése is igencsak érezhető lesz.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére