Shop menü

EGÉSZ JÓ A RYZEN 9 7950X TELJESÍTMÉNYE AZ INTEL ÚJ CSÚCSPROCESSZORÁHOZ MÉRVE

Ezek persze még csak előzetes eredmények, a végleges konklúziót majd csak a később érkező független tesztek eredményei alapján lehet levonni.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Egész jó a RYZEN 9 7950X teljesítménye az Intel új csúcsprocesszorához mérve

Az AMD a RYZEN 7000-es sorozat első négy tagjának bemutatásával néhány belsős teszt eredményeit is publikálta, amelyek alapján esetenként igen tekintélyes gyorsulást tudnak felmutatni az újdonságok előző generációs társaikhoz képest. Természetesen az Alder Lake-S generáció egyes modelljei ellen is megmérettették a friss AMD processzorokat, az eredmények pedig itt is ígéretesnek tűnnek. A gyártói tesztek eredményeit persze érdemes egészséges gyanakvással fogadni, a végső és teljesen pontos képet majd csak az első független tesztek mutathatják meg.

Addig sem maradunk eredmények nélkül, ugyanis megint kiszivárgott némi információ az újdonságok teljesítményével kapcsolatban, igaz, ezúttal csak a GeekBench adatbázisából származó adatok állnak rendelkezésre, amelyek nem teljesen pontosan képezik le az egyes processzorok valódi teljesítményét.

Az eredmények között a RYZEN 9 7950X és a RYZEN 5 7600X mellett az Intel Core i9-13900K, a Core i7-13700K, illetve a Core i5-13600K teljesítményét is megtaláljuk egyszálas, illetve többszálas módban, valamint a jelenlegi processzor-generációk képviselői is szerepelnek a VideoCardz munkatársainak összesítésében, ami az alábbi táblázatban látható.

Galéria megnyitása

Mivel ezek előzetes adatok, a végleges mérések esetében még alakulhat a rangsor, ezt feltétlenül ki kell emelni. A jelenlegi számok szerint a RYZEN 9 7950X az egyszálas tesztben 2217 pontot, míg a többszálas tesztben 24396 pontot ért el, így a Core i9-12900K-hoz képest egyszálas módban 14%-kal, többszálas módban pedig 41%-kal gyorsabb. A lényeg nem is ez – mint ahogy azt a gyártói eredmények közlésekor is említettük –, hanem az, mire mennek a ZEN 4 alapú AMD processzorok a Raptor Lake-S generáció képviselőivel szemben. Itt már nem annyira rózsás a kép, hiszen a Core i9-13900K-hoz képest egyszálas módban 4%-kal lassabb az AMD üdvöskéje, míg a többszálas tesztben 7,8%-kal marad le riválisától.

Érdekesség, hogy a RYZEN 5 7600X, ami a fenti táblázattal ellentétben nem 8 maggal és 16 szállal, hanem csak 6 maggal és 12 szállal rendelkezik, egyszálas mérés esetén gyorsabb még a RYZEN 9 5950X-nél is, többszálas módban azonban már „csak” a RYZEN 7 5800X-et tudja maga mögé utasítani. Intel fronton egyszálas eredmények tekintetében a RYZEN 5 7600X gyorsabb a Core i7-13700K-nál, míg többszálas módban már egyik, a táblázatban szereplő Raptor Lake-S modellt sem tudja megszorongatni. Több szálon a Core i5-12600K szintje környékén helyezkedik el a szóban forgó modell teljesítménye.

Az új AMD processzorok és az X670/X670E lapkakészlettel szerelt alaplapok szeptember 27-én rajtolhatnak el, míg a B650/B650E alapú termékek majd csak október folyamán jelennek meg. Kérdés egyébként, hogy a korábban felfedezett BIOS-hiba, amivel kapcsolatban már több pletyka is megjelent, negatív hatást gyakorol-e a teljesítményre, mert ha igen, akkor a fentieknél jobb eredményeket mutathatnak az újdonságok, amennyiben elkészül a javítás. Az is kérdéses, hogy az Intel Raptor Lake-S generációja milyen ár/teljesítmény aránnyal érkezik majd, ugyanis az eddigi pletykák alapján úgy tűnik, az Intel új processzorainál emelkedni fognak a listaárak a korábbi generációhoz képest.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére