DDR4-6666,66 MHz-es memória-órajel világrekord AMD Renoir APU-val

Azt eddig is lehetett sejteni, hogy az asztali Renoir APU egységek memóriavezérlője igen jó partner, ha tuningról van szó, ilyen extrém eredményre azonban kevesen számíthattak, mint amit az ASUS RoG csapata a napokban elért.

DDR4-6666,66 MHz-es memória-órajel világrekord AMD Renoir APU-val

Az ASUS RoG csapata egy elég extrém eredményt ért el a napokban egy AMD Ryzen 7 4700GE APU egységgel, ugyanis sikeresen megdöntötték a DDR4-es memória-órajel világrekordot, ezzel egy időben pedig memória-órajel kategóriában is abszolút rekordot állítottak be. Az eredményt bianbao XE töltötte fel a HWBot-ra.

Galéria megnyitásaA tuning során egy RoG Strix B550-I Gaming alaplapot, illetve egy DDR4-2666 MHz-es Crucial Ballistix Max memóriamodult használtak, a főszerepet pedig az említett Renoir APU töltötte be. A RYZEN 7 4700GE csak 1889 MHz-es magórajelen ketyegett, ám az magfeszültséget 1,5 V-ra emelték a próbálkozások során. Hogy miért pont Mini-ITX formátumú alaplapot vetettek be a feladatra? Azért, mert ezeknél a dizájnból eredően rövidebbek a processzor és a memóriamodulok között húzódó vezetékek, ami tuning szempontjából mindenképpen pozitívumnak tekinthető. A konfigurációt egy 500 W-os FSP Fotron tápegység látta el megfelelő mennyiségű árammal.

Az egyetlen memóriamodullal szerelt rendszer – extrém hűtéssel megtámogatva – egészen DDR4-6666,66 MHz-es effektív órajelig jutott, ami nem sokkal előzi meg a korábbi rekordot, ami bianbao nevéhez fűződik. A 3333,33 MHz-es névleges órajel eléréséhez természetesen elég magas időzítések beállítására volt szükség, ám ha szem előtt tartjuk az effektív frekvenciát is, akkor a CL-30-27-27-58-as késleltetés egyáltalán nem tűnik rossznak. Az eredmény még figyelemreméltóbb, ha ismét kihangsúlyozzuk: ezt egy DDR4-2666 MHz-es órajelre hitelesített memóriamodullal érték el, nyilván hosszas válogatás után.

Érdekesség, hogy az asztali Renoir APU esetében az összes mag és az összes szál aktív maradt, vagyis összesen 8 maggal és 16 szállal rendelkezett a termék, ahogy a gyárból kijött.

Galéria megnyitása

Az eredményhez innen is gratulálunk, még akkor is, ha feltehetőleg csak tiszavirág-életű lesz, hiszen az asztali Renoir APU egységek rövidesen szélesebb körben is elérhetővé válhatnak, így többeknek is lesz esélyük hasonlóan extrém tuningra. Az eredmény hivatalos lapja itt található.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap