Tényleg csak az OEM-ek kaphatnak Core i9-9990 XE processzort, és ők se sokat

És keveset is csak úgy, ha részt vesznek a belsős aukción, ahol licitálni kell a processzorra.

Tényleg csak az OEM-ek kaphatnak Core i9-9990 XE processzort, és ők se sokat

Az Intel a HEDT szegmensben több újdonsággal is próbálja felkelteni a vásárlók érdeklődését: ilyen a Xeon W-3175X, amihez speciális alaplap kell, de az LGA-2066-os processzorfoglalatot célzó Core i9-9990XE is ide sorolható, amelyről néhány napra futottak be az első mérések, hála egy rendszerintegrátor szivárogtatásának. A Core i9-9990XE egy kifejezetten érdekes processzor, mert a számozása ellenére kevesebb aktív magot tartalmaz, mint a 9980XE, de jóval magasabbak az órajelei annál.

Galéria megnyitása

Az új csúcsprocesszort kizárólag OEM partnerek számára értékesíti az Intel. A szokásossal ellentétben itt nem fix listaár van érvényben, hanem zárt aukció keretén belül lehet hozzájutni a szállítmányokhoz: a partnereknek licitálniuk kell, így a végső árat a licit eredménye dönti majd el.

Az új processzor teljesítményéről a Puget Systems első tesztjei már lerántották a leplet, igaz, teljes képet majd csak az első független tesztek adnak majd. Ennél egy fokkal érdekesebb, hogy a Puget Systems munkatársai mindössze egyetlen egy ilyen processzorhoz jutottak hozzá, amit természetesen aukció keretén belül vásároltak. Elmondásuk szerint az újdonság nagyjából 15%-kal került többe, mint a 18 magos Core i9-9980XE modell, azaz 2300 dollár körüli összegről lehet szó. A Puget Systems munkatársai szerint a Core i9-9990XE-ből nagyon kevés kerül aukcióra, ami valahol érthető is, hiszen ilyen magas órajelek eléréséhez alaposan szelektálni kell a lapkákat.

Galéria megnyitása

Tesztek kapcsán érdemes még megemlíteni, hogy a 14 maggal rendelkező Core i9-9990XE közel azonos pontszámot ér el CineBench R15 alatt, mint a 18 magos Core i9-9980XE, egyszálas teljesítmény terén pedig alaposan lehagyja társát. LINPANCK alatt szintén remekül teljesít, ahol az AVX512 utasításkészlet is szerepet kap. Ugyanígy szép teljesítményt ér el Pix4D alatt is, ahol bizonyos feladatok alatt mind az AMD TR 2990WX, mind pedig az Intel Core i9-9980XE előtt végez, az élen.

A teljesítmény tehát vonzó, még ha az ár túlzóan magas is, de van itt még valami, amit érdemes számításba venni. A processzorra az Intel nem vállal jótállást, így ha az adott OEM-től rendelt konfigurációban meghibásodik a processzor, nem biztos, hogy valaha cserélni tudják majd, hiszen nehéz ilyen központi egységhez jutni, ha az aukciók véget érnek, akkor pedig szinte lehetetlen lesz cserélni a hibás modelleket, legalábbis a Puget Systems illetékesei erről számoltak be. Nagy veszélyt jelent a magas hőtermelés is, amire végső soron egy Corsair Hydro H80i folyadékhűtő megoldás lehet, ám kérdés, hogy maga a processzorlapka tranzisztorok szintjén hogyan viseli majd ezeket az extrém órajeleket és az óriási hőtermelést hosszabb távon. A kockázatok miatt a Puget Systems nem épít konfigurációkat az újdonság köré, de mások még láthatnak benne fantáziát. Kíváncsian várjuk, hogyan alakul a jövője az új, meglehetősen extrém processzornak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap