Brutális órajelekkel érkezik az Intel új HEDT csúcsprocesszora

Lassan már nincs hova számozni a processzorokat. Az Intel egy alaposan tuningolt Core i9-9940X modellt dob piacra Core i9-9990XE név alatt.

Brutális órajelekkel érkezik az Intel új HEDT csúcsprocesszora

Az Intel LGA-2066-os processzorfoglalattal szerelt HEDT platformjában jelenleg a Core i9-9980XE modell képviseli a csúcsot, viszont érkezik egy új modell, a Core i9-9990XE is, ami 18 helyett ugyan csak 14 processzormagot kapott, cserébe viszont jóval magasabb órajeleket használhat, mint elődje. A Skylake-X HCC lapka köré épülő újdonság 14 maggal és 28 szállal gazdálkodik, alapórajele 4 GHz, maximális Turbo Boost óra jele pedig nem kevesebb, mint 5,1 GHz. Ez a boost órajel a Core i9-9900K-hoz képest is magasabb, hiszen annál a modellnél kereken 5 GHz a maximális érték – biztosan nem lehetett könnyű olyan Skylake-X HCC lapkákat összeválogatni, amelyek stabilan tartják az említett órajeleket.

Galéria megnyitása

Az új processzor lapkája és hőátadó kupakja között nem paszta, hanem forrasztás teremt kapcsolatot, amire szükség is van, ugyanis a négy letiltott processzormag ellenére a TDP keretet alaposan, 165 W-ról 255 W-ra kellett emelni ahhoz, hogy az extrém magas órajelek tarthatóak legyenek. Az új processzor egyébként 19,25 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral, illetve magonként 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, iGPU pedig nincs rajta. A várható árazást egyelőre homály fedi, de ha nem változtak a tervek, akkor ez azért is lehet, mert minden úgy lesz, ahogy az AnandTech pár hete megszellőztette, és csak nagyon kevés lesz a processzorból és azokat is zárt aukciókban adják el az OEM-ek.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az egyik OEM, a Puget Systems munkatársai a jelek szerint már kaptak is egy ilyen processzort, amellyel le is futtattak néhány tesztet. Az új modell a különböző alkalmazásokban többnyire gyorsabb elődjénél, a Core i9-9980XE modellnél, ahogy az a fenti, galériába foglalt diagramokon is látszik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap