Búcsúzik az Intel H81-es lapkakészlete

És vele együtt több egyéb olyan lapkakészlet is elköszön, amelyek a Lynx Point alapú megoldások táborát erősítették.

Búcsúzik az Intel H81-es lapkakészlete

Az Intel néhány régebbi lapkakészlet nyugdíjazásáról döntött, így számos Lynx Point alapú megoldás pályafutása ér véget a nem is oly távoli jövőben. A felhozatal egyik tagja a népszerű H81-es lapkakészlet, amely még 2013 folyamán jelent meg, fedélzetén pedig LGA-1150-es processzorfoglalat kapott helyet, ami a Haswell és a későbbi Haswell Refresh processzorokat fogadta. A H81 lényegében a Z87-es lapkakészlet költséghatékony kiadása volt, amely egyebek mellett CPU- és DRAM tuning terén maradt el felsőkategóriás társától, de egyéb különbségek is voltak közöttük.

Az Intel döntése egyébként nem csak a H81-es, hanem a Q87-es, a C226-os, a QM87-es és a HM86-os lapkakészleteket is érinti. A felsoroltak közül a C226 a szerverek és munkaállomások szegmensét vette célba, míg a QM87-es és a HM86-os megoldások az üzleti és az átlagfelhasználói mobil rendszerek fedélzetén kaphattak helyet. Utóbbi kettőnek egyébként már 2015 negyedik negyedévében nyugdíjba kellett volna vonulnia, ám erre nem került sor.

Galéria megnyitásaHogy mit jelent az Intel döntése? Mindössze annyit, hogy a lapkakészletek most már csak korlátozott ideig, 2020. március 31-ig rendelhetőek, a rendeléseket pedig 2021. szeptember 30-ig teljesíti az Intel, azaz még egy ideig elérhetőek lesznek a köréjük épülő termékek is kereskedelmi forgalomban. Fontos megkötés, hogy azokat a rendeléseket, amelyeket 2021. március 30-ig nem mondják le, később már nem lehet törölni, azaz mindenképpen teljesítésre kerülnek.

A Haswell-éra tehát lassan leköszön, igaz, még egy ideig azért velünk maradnak ezek a régi termékek is. Tavaly a gyártó egyébként egy Haswell alapú Intel Pentium G3420-as processzort is újra gyártásba helyezett annak érdekében, hogy a belépőszinten egyre növekvő vásárlói megrendeléseket és igényeket könnyebben teljesíthessék.

Jelenleg a költséghatékony lapkakészletek piacán a H310-es processzorok és a hozzájuk passzoló Coffe Lake sorozatú processzorok ajánlhatóak Intel fronton.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap