Meglepetés: Újra piacra kerül a Haswell alapú Pentium G3420

Az Intelnél még mindig problémák vannak a 14 nm-es gyártósorok túlterheltsége miatt, így egy régebbi, 22 nm-es csíkszélességgel készülő processzort hívnak vissza, amely már boldog nyugdíjas éveit tölthette.

Meglepetés: Újra piacra kerül a Haswell alapú Pentium G3420

Az Intelnél tavaly nyár vége óta jelent problémát az, hogy nem sikerül megtalálni az egyensúlyt a kereslet és a kínálat között, vagyis sokkal több processzorra lenne szüksége a piacnak, mint amennyit a vállalat le tud gyártani. Ez a helyzet az Intel partnereinek is problémát okoz, hiszen elegendő processzor híján a korábbi üzleti terveket sem sikerül tartani, ugyanis nem készülhet annyi konfiguráció, mint amennyit a piac kérne. Utóbbi arra kényszeríti a partnereket, hogy alternatív forrásokat is számításba vegyenek – a Dell például éppen az AMD felé kacsintgat. Az persze kérdés, hogy ezzel a lépéssel a vállalat tényleges megoldást keres-e, vagy csak az Intelre szeretne nagyobb nyomást helyezni a kedvezőbb elbírálás érdekében – aktuális hírünk szempontjából ez majdnem teljesen mindegy.

Galéria megnyitása Jó lesz messzire elkerülni a vele felszerelt gépeket Az iparági információk szerint ebben a negyedévben inkább még rosszabbá válhat a helyzet, mintsem javulhat, ezt pedig alátámasztja, hogy a vállalat kényszerből egy rég elfeledett processzor gyártását kezdte újra, vagyis tényleg mindent megtesznek azért, hogy javuljon a helyzet.  Ennek köszönhetően a 22 nm-es csíkszélességgel készülő Pentium G3420, amely még a Haswell architektúra köré épül, elérhetővé vált az OEM partnerek számára, méghozzá egészen 2020. májusáig, a rendeléseket pedig 2020. decemberéig teljesítik. A DIY szegmensben nem lesz kapható a termék dobozos processzorként, így itt „nem kell tőle tartani”.

Maga a processzor egyébként két maggal és két szállal rendelkezik, magórajele 3,2 GHz, TDP kerete pedig 53 W. Teljesítmény terén nem túl acélos, még a mostani Celeronok is megeszik reggelire, de az OEM partnerek számára így is vonzó választás lehet bizonyos piacokon. Pontosabban csak lehetne, ha nem 45 euróba kerülne, ennyiért ugyanis alap esetben sokkal modernebb és gyorsabb Pentium G5400-as processzort is lehetne kapni, ha a hiány miatt nem ment volna fel az ára 60 euró közelébe.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap