Az Intel CPU hiány miatt az AMD felé fordul a Dell

Már vizsgálják az AMD processzorok felhasználásának lehetőségeit – jelentsen ez bármit.

Az Intel CPU hiány miatt az AMD felé fordul a Dell

Az Intel processzorok elérhetőségével tavaly nyár vége óta vannak kisebb-nagyobb problémák, amelyek nem csak az Intel számára, de a partnerek és a vásárlók számára is komoly fejtörést okoznak. Ezek ellen természetesen minden tőle telhetőt megtett már a vállalat: egyes termékeinek gyártását régebbi csíkszélességre csoportosította át, növelte az „összeszerelő” és tesztelő kapacitást, növelte a 14 nm-es gyártósorok kapacitását; ám ezek kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy a processzorhiány megszűnjön.

A termékek iránt még mindig magasabb a kereslet, mint amennyit gyártani tud belőlük a gyártó, a helyzet pedig nem is igazán javul már az idei évben, sőt, talán egy picit még rosszabb is lehet. A legutóbbi elnézéskérő levél legalábbis erre utal, ugyanis arról számolt be, hogy a termékek elérhetősége változó, ezt a fluktuációt pedig nem tudják ellensúlyozni a raktárkészletekkel, vagyis az ingadozást a piac is meg fogja tapasztalni.

Galéria megnyitásaAz aktuális helyzet a partnerek számára mindenképpen kedvezőtlen, hiszen elegendő processzor híján nem tudják teljesíteni üzleti terveiket, ami végső soron a teljes árbevétel és a profit csökkenését okozza. Remek példa a Dell, amelynek vezetése éppen nemrégiben jelentette be, hogy a processzorhiány miatt a pénzügyi előrejelzést módosítaniuk kell, azaz a tervezettnél kevesebb teljes árbevétellel számolhatnak, ahogy arról korábbi hírünkben már említést tettünk.

A fenti probléma a jelek szerint azt eredményezi, hogy a Dell alternatív források után nézzen, főleg azért, mert a vállalat pénzügyi igazgatója, Tom Sweet úgy látja, az Intel processzorhiány a következő év második feléig várhatóan nem fog javulni, így mindenképpen lépésekre van szükség. Az információk szerint a processzorhiány miatt a konzumerpiaci PC eladások 6%-ot estek, ami nem elhanyagolható csökkenés.

Ennek következtében már vizsgálják az AMD processzorok alkalmazásának lehetőségeit, ami nem túl meglepő – még akkor sem, ha ezzel a bejelentéssel leginkább csak nyomást szeretnének gyakorolni az Intelre, hogy minél előbb gondoskodjon processzorainak zökkenőmentes elérhetőségén.

A Dell persze korábban is használt már AMD hardvereket különböző konfigurációiban, ám ezek között többségében videokártyák foglaltak helyet, processzorokból csak kisebb mennyiséget vettek igénybe bizonyos PC szériáikban. Arról egyelőre nincs hír, hogy pontosan mik a tervek ezen a fronton, az viszont tény, hogy az AMD processzorok a RYZEN sorozat megjelenése óta ismét versenyképesek lettek az Intel megoldásaival szemben, így nem átgondolatlan döntés, ha feléjük is nyit egy-egy gyártó.

Ezt a nyitást sokan már megtették, így egyre több AMD alapú konfiguráció áll rendelkezésre a gamer noteszgépek szegmensében, de már a Chromebookok piacára is betörtek az AMD központi egységei. Hogy a Dell háza táján milyen változásokat hoz az Intel processzorhiány okozta kellemetlen helyzet? Idővel egészen biztosan kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap