Blokkolja az USA a kínai DRAM gyártó felé irányuló exportot

Az amerikaiak nem szeretnék, ha a kínaiak lopott technológiával próbálnák meg letarolni az amerikai piacot.

Blokkolja az USA a kínai DRAM gyártó felé irányuló exportot

Az Amerikai Egyesült Államok és Kína között régóta kereskedelmi háború zajlik, amelynek keretén belül a felek különböző büntetővámokkal sújtják egymás gazdaságának termékeit, ami a piaci folyamatokra igencsak negatív hatást gyakorol. Az országok közötti ellentétet mélyíti, hogy Kína éppen felépülőben lévő DRAM gyártó ágazata illegálisan juthatott amerikai szabadalmakhoz és technológiákhoz (a perek még tartanak) – részben ezekre alapoznák saját félvezetőipari függetlenségüket, amelynek célja, hogy minden fontos félvezető komponens az országon belül készülhessen. Most éppen a DRAM és a NAND Flash piac beindításán, illetve felpörgetésén dolgoznak a szakemberek, ám a napokban nem várt nehézséggel találkoztak: Donald Trump adminisztrációja megtiltotta a Fujian Jinhua felé irányuló amerikai export minden formáját.

Az USA Kereskedelmi Minisztériuma feltette arra a listára a Fujian Jinhua Integrated Circuit CO LTD-t, amelyen azok a szervezetek és vállalatok szerepelnek, akik nem vásárolhatnak sem szoftvert, sem technológiát, sem alkatrészeket a különböző amerikai vállalatoktól. A kormányzat attól tart, hogy ha a kínai vállalatok mozgásba lendülnek, eláraszthatják olcsó alkatrészekkel a piacot, ráadásul olyanokkal, amelyeket az amerikai hadsereget is kiszolgáló amerikai vállalatok gyártanak. Amennyiben a kínaiak kiszorítanák az amerikai gyártókat a piacról, az komoly nemzetbiztonságiprobléma lenne, hiszen az amerikai katonaság elveszthetné az amerikai beszállítóit, márpedig a katonai eszközökben nem kaphatnak helyet kínai alkatrészek.

Galéria megnyitása

Az exportot tiltó döntés tehát egyrészt nemzetbiztonsági érdekeket szolgál, másrészt viszont a Micron és a Fujian Jinhua között zajló perhez is köze van, amelyben azzal vádolják a kínai vállalatot, hogy szellemi tulajdont lopott az amerikai Microntól. Az ügy eredetileg azzal indult, hogy a Micron szellemi tulajdon ellopásával vádolta a Fujian Jinhua-t, illetve tajvani partnerét, a United Microelectronics Corporation-t (UMC), amelyre válaszul a kínaiak is beperelték a Micront, majd részben nyertek is, hiszen a helyi bíróság megtiltotta néhány Micron chip importját.

A legújabb lépés, vagyis a Fujian Jinhua felé irányulóamerikai export tilalma kétségtelenül tovább mélyítheti majd a felek közötti konfliktust, hiszen a Fujian Jinhua óriási jelentőséggel bír a kínaiak számára, mert fontos része a Made in China 2025 programnak. Utóbbi egy olyan kezdeményezés, amelynek keretén belül csúcstechnológiára épülő iparágakat fejleszt Kína, hogy minél inkább saját lábára állhasson, az import-kitettség minimalizálása mellett.

Kína és az Amerikai Egyesült Államok között sajnos már így is pattanásig feszült a helyzet kereskedelem terén, ugyanis az amerikaiak 250 millió dollárnyi értékű kínai termékre, a kínaiak pedig 110 milliárd dollárnyi értékű amerikai termékre vetették ki a büntetővámot, és a helyzet a későbbiekben tovább romolhat. Éppen ezért egyes videokártya gyártók már erősen fontolgatják, hogy elviszik a lapkagyártás Kínából, mielőtt még jobban elmérgesedne a helyzet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap