Elvihetik a videokártyák gyártását Kínából

A lépésre az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi csatározás miatt van szükség.

Elvihetik a videokártyák gyártását Kínából

A videokártyák korábban igen komoly dráguláson mentek keresztül, hála a kriptovaluta-láznak, ám néhány hónapja kipukkant a kriptovaluta-lufi, ami lassan az árak normalizálódását eredményezi. A jelek szerint hamarosan egy újabb piaci hatás miatt lehet majd ismét drágulásra számítani, ám ennek mértéke „csak” 5-10% körüli lesz, ami azért egy csúcskártya esetében már érezhető összeget jelent.

Galéria megnyitásaA dolog hátterében az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború áll, amelynek keretén belül kölcsönösen szórakoztatják egymást a felek különböző importvámok bevezetésével, ami sajnos több piaci szegmensre is komolyan rányomja bélyegét. A csatát a Trump kormányzat kezdte, amikor különböző kínai termékekre 10%-os pótlólagos vámot vetett ki, amire Kína hasonló szankciókkal válaszolt, majd Trump a vámtarifa 25%-ra történő emelését lengette be, amire Kína újabb importvámokkal reagált, méghozzá változó, 5-25%-os mértékben, 5207 amerikai termékre kiterjedően. Az akció a jelek szerint továbbra is folytatódik, azaz nincs túl sok esélye annak, hogy elássák a felek a csatabárdot, így az érintett piaci szereplőknek bizony ideje elgondolkodniuk, milyen lépésekkel kerülhetnek ki az importvám megfizetésének terhe alól.

Az aktuális iparági források szerint mind a gyárnélküli AMD, mind pedig a gyárnélküli Nvidia abban gondolkodik, hogy AIB partnereik támogatásával elviszik különböző termékeik gyártását Kína területéről, ezzel ugyanis elkerülhetik az importvám megfizetését és kiszámíthatóbb üzleti környezetet teremthetnek. A lehetséges célországok között Mexikó és Tajvan egyaránt szerepel, ahol a gyártás rezsióradíja viszonylag alacsony – de a kínai díjaknál várhatóan magasabb. Ez a különbözet, valamint az újonnan létesülő gyártósorok kiépítése is extra költségként jelentkezhet, de összességében így is megéri lépni, elsősorban a kiszámíthatóság és a stabilitás miatt. Hogy ezek a költségek végül az importvám jelenlegi 10%-os mértéke alatt helyezkednek-e el? Ez egyelőre kérdéses, de mivel az importvám később akár 25%-ra is emelkedhet, így már mindenképpen érdemes máshova vinni a gyártást, ugyanis a jövő most nagyon kiszámthatatlan.

Galéria megnyitásaJelenleg a videokártyák túlnyomó többsége még Kínában készül, így ezekre kivetik a 10%-os importvámot. A Bank of America befektetésekkel foglalkozó leányvállalata, a Merril Lynch már ki is küldött egy értesítést a klienseinek, amely arra figyelmezteti őket, hogy az Nvidia RTX termékcsaládja az importvámok miatt 5-10%-os áremelkedést szenvedhet el az elkövetkező hónapok során.

Az Nvidia esetében a videokártya piac kiemelten fontos, hiszen a harmadik negyedév folyamán a vállalat teljes árbevételének mintegy 60%-a érkezett ebből a szegmensből. Az AMD esetében szintén nem mellékes, hogyan alakulnak a videokártya piacról származó bevételek, hiszen ezek a cég teljes árbevételének mintegy negyedét adják. A várható lépésekkel kapcsolatban egyelőre sem az AMD, sem pedig az Nvidia nem adott tájékoztatást.

A vállalatokcsak saját AIB partnereikkel egyeztetnek, hogy megtalálják az optimális megoldást, ami segít a jelenlegi helyzet javításában és kiszámíthatóbbá tételében.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap