Bejelentették a 9. generációs Intel Core processzorokat

Ma csak a formális rajtra került sor, október 19-én azonban a boltok polcaira is felkerülnek az újdonságok.

Bejelentették a 9. generációs Intel Core processzorokat

Az Intel néhány délelőtt bejelentette, a mai nap folyamán egy rendezvényt tart, amelynek célkeresztjében az asztali platformok szerepelnek. Ebből már sejteni lehetett, hogy végre sor kerül a kilencedik generációs Core sorozatú Intel processzorok rajtjára, az azonban nem volt világos, hogy formális, vagy éles rajtról van-e szó. Ahogy az az előadásból kiderült, ez most csak egy formális bemutató, az új processzorok majd csak 2018. október 19-én válnak elérhetővé a főbb régiókban.

Küszöbön az új generáció rajtja

A rajttal kapcsolatos információk többségét a korábbi pletykák is szivárogtatások már elárulták, így a lenti táblázat igazából nem tartalmaz semmi újdonságot. A lentebb látható processzorok mindegyike „K”-s kivitelben, forrasztott kupakkal érkezik, és természetesen nem csak a frissen bejelentett Z390-es lapkakészlettel, hanem a Z370-es lapkakészlettel is kompatibilisek lesznek. Utóbbi esetben persze BIOS frissítésre is szükség lesz.

A Core i9-9900K egyedi dobozban kerül az üzletek polcaira, ahogy arról korábbi hírünkben már beszámoltunk. A csúcsot képviselő újdonság 488 dolláros listaáron érkezik. A Core i7-9700K, amely az első Hyper-Threading támogatás nélkül érkező Core i7-es asztali processzor lesz, már csak 374 dollárba kerül majd. A Core i5-9600K, amely szintén nem kap Hyper-Threading támogatást, 262 dolláros áron érkezik. A felsorolt árak 1000 darabos megrendelés esetén érvényesek, vagyis a kiskereskedelmi árak valamivel magasabbak lesznek.

Galéria megnyitása

Az összes új processzor a Coffee Lake platform köré épül, azaz mikro-architektúra terén semmiféle komolyabb változásra nem számíthatunk. Az egyelőre kérdéses, hogy a Spectre és a Meltdown bugok elleni védekezés részeként hardveres változások érkeztek-e, az viszont erősen valószínű, hogy szoftveres javításokat már kaptak az újdonságok.

Galéria megnyitása
Forrasztással rögzítik az IHS-t (Fotó: AnandTech)

Fontos változás, hogy a processzormagok növelésével az L3 Cache eloszlása is változott. Míg az előző generációnál a Core i7-es modelleknél 2 MB-nyi, a Core i5-ösöknél 1,5 MB-nyi, a Core i3-asoknál pedig 1-2 MB-nyi L3 Cache jutott egy processzormagra, addig itt már csak a Core i9-es változat kapja meg a magonkénti 2 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárat, a Core i7-es processzor már csak 1,5 MB-nyi L3 Cache-sel gazdálkodhat, csak úgy, mint a Core i5-ös modell (de ez annyira nem meglepő, a Hyper-Threading hiánya miatt van). Az iGPU a megszokott felépítést alkalmazza, vagyis továbbra is egy GT2-es osztályú, UHD 630-as típusú iGPU-val rendelkeznek a processzorok, csak úgy, mint előző generációs társaik.

Galéria megnyitása
A gyorsulás mértéke (Fotó: AnandTech)

Az Intel a mai bemutatón egy Core i9-9900K-s konfigurációt is kiállított, amelyen két Virtual Machine futott: egyiken egy játék ment, a másik ezzel egy időben streamelte a tartalmat.A bemutató szerint az előző generációs termékekhez képest 10%-kal jobb teljesítmény várható játékok alatt és 34%-kal gyorsul a videók szerkesztése. Egy három éves asztali számítógéphez képest 35-45%-kal jobb játék alatti teljesítményre, illetve 100%-kal nagyobb videó kódolási teljesítményre számíthatunk. A három éves PC egyébként egy négymagos processzorral rendelkezett, így érthető, miért is ekkora a javulás.

Jönnek a Z390-es lapkakészlettel szerelt alaplapok is

Galéria megnyitása

Az Intel partnerei az elkövetkező időszakban 55-nél is több Z390-es alaplappal rukkolnak elő, amelyek igazából a Z370-es lapkakészlet továbbfejlesztett változatára épülnek. Hogy milyen újításokat kapunk? Azt, amit a korábbi pletykák már megjósoltak: beépítik a CNVi támogatást a lapkakészletbe, így már csak némi kiegészítő hardverre van szükség a WiFi és Bluetooth támogatás biztosításához, de ezzel együtt natív USB 3.1 Gen2 támogatás is érkezik. Utóbbi csak Type-A portok kezelésére ad módot, így ha a partnerek USB-C porttal akarják felszerelni alaplapjaikat, külön vezérlőre is szükség lesz, ami biztosítja az USB-C port igényeit – például a megfordíthatóságot. A Z390-es alaplapoknál az Intel Management Engine Firmware fejlődik, így már nem 11-es, hanem 12-es sorozatú szoftver teljesít szolgálatot a PCH-n.

A 9. generációs Intel Core processzorok hivatalosan majd csak október 19-én jelennek meg, így a róluk készített tesztek is csak akkor válnak elérhetővé.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap