Mégsem csak átnevezés lesz a Z390-es?

A jelek szerint a Z390 mégis kap néhány újítást, ám nagyrészt így is a Z370 és a Z270 tulajdonságait örökli.

Mégsem csak átnevezés lesz a Z390-es?

Az Intel Z390-es lapkakészletével kapcsolatban már nagyon sok pletyka látott napvilágot az elmúlt hetek folyamán, a legutóbbi például azt boncolgatta, milyen újítások várhatóak funkcionalitás frontján. Az akkori információk alapján úgy tűnt, hogy a Z390-es lapkakészlet nem lesz több egy átnevezett Z370-es megoldásnál, így a vele felszerelt alaplapok maximum VRM áramkör terén kínálhatnak nagyobb előrelépést. A napokban az ASUS Z390-es kínálatára is fény derült, ugyanis egy BIOS frissítés lerántotta a leplet az érkező alaplapokról, amelyekből nem kevesebb, mint 19 különböző modell kerülhet a boltok polcaira.

Most ismét kiszivárgott némi információ, ami már konkrétumokat is tartalmaz, pontosan mely területeken különbözhet a Z390 a Z370-től. Ahogy az várható volt, a tulajdonságok túlnyomó többsége megegyezik, lényegi különbség csak két területen várható. Az egyik az integrált 802.11ac WiFi támogatás, ami mind a Z370-ről, mind pedig a Z270-ről hiányzik, hiszen a valódi 300-as sorozatú lapkakészletekkel debütált. A másik a beépített USB 3.1 Gen2-es vezérlő, ami szintén hiányzik a korábbi „Z” sorozatú alaplapokról. Utóbbinak köszönhetően összesen maximum hat darab USB 3.1 Gen2 portot kezelhet majd natívan, külső vezérlők nélkül a Z390-es PCH, ami minndenképpen jó hír.

Galéria megnyitása

A 802.11ac WiFi integráció persze nem jelenti azt, hogy minden alaplapon elérhető lesz a WiFi támogatás, ehhez további 10-15 dollárnyi költséget kell áldozniuk a gyártóknak, hiszen a vezérlő mellé még szükség van a rádiós alrendszerre is, ami külön M.2-2230-as vagy M.2-1216 SD bővítőkártya formájában érkezik. Ezek a speciális CRF (Companion Radio Frequency) modulok akár más alaplapok M.2-es slotjaiba is beszerelhetők, ám csak akkor fognak működni, ha a platform 8. generációs Core processzorral rendelkezik, vagy a Gemini Lake platform köré épül, mert csak így biztosított a lapkakészletben lévő CNVi támogatás.

A Z390-es lapkakészlettel szerelt alaplapok rövidesen megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban. Később, a következő év első negyedévében a Coffee Lake Refresh processzorok is debütálnak, amelyek ismét 14 nm-es csíkszélességgel készülnek, hiszen a 10 nm-es gyártástechnológia majd csak a következő év vége felé állhat tömegtermelésbe a processzorok területén.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap