A Z390 helyett újra-átnevezett Z370-es lapkakészlet érkezik?

A jelek szerint az Intel nincs könnyű helyzetben, ugyanis nincs szabad kapacitás a 14 nm-es Z390-es PCH gyártására, így a vállalatnak improvizálnia kell.

A Z390 helyett újra-átnevezett Z370-es lapkakészlet érkezik?

Nagyon furcsa pletyka bukkant fel a minap, amelynek forrásai azt állítják: az Intel polcra teheti a Z390-es lapkakészletet, a helyét pedig az újra-átnevezett Z370-es lapkakészlet veheti át, méghozzá módosított VRM dizájnnal, hogy az érkező nyolcmagos processzorok kiszolgálása is zökkenőmentes lehessen.

Ezt azt jelenti, hogy a Z390-től várt újításoknak búcsút mondhatunk: nem lesz lapkakészletbe integrált USB 3.1 Gen2 vezérlő, nem kapunk integrált WiFi funkciót, valamint az Intel SmartSound technológiájáról is le kell mondani. Utóbbi a beszéd szöveggé történő átalakításában segített volna, hiszen ezt a feladatot a processzor válláról levéve maga a PCH végezte volna, ami alacsonyabb késleltetést, alacsonyabb processzor-terhelést, illetve jobb felhasználói élményt kínált volna hangvezérlés terén.

Galéria megnyitása

Hogy mégis miért van szükség egy ilyen „meredeknek tűnő” lépésre? A jelek szerint azért, mert a 10 nm-es csíkszélesség körüli nehézségek, illetve a gyártástechnológia bevezetésének csúszása miatt maximumra vannak járatva a 14 nm-es gyártósorok. Márpedig a Z390-es lapkakészlet 14 nm-es gyártástechnológiával készült volna, nem 22 nm-essel, mint a Z370 – aminek az alapját a Z270 adja –, így a 14 nm-es gyártósorokra még nagyobb teher hárult volna, ez pedig tarthatatlannak bizonyult. Mivel nincs szabad 14 nm-es gyártókapacitás, így egyetlen menekülőút maradt a Z390-es alaplapok piacra dobásához: át kell nevezni a Z370-es lapkakészletet, hiszen az 22 nm-es csíkszélességgel készül, amelynél rendelkezésre áll szabad gyártókapacitás. Alternatív módon a Z390-es lapkakészletet is át lehetett volna ültetni 22 nm-es csíkszélességre, ám ez a jelek szerint technikailag nem kivitelezhető – az extra vezérlők miatt. Vagyis a 22 nm-es Z390-es lapkák túl nagyok és/vagy túl forrók lennének, esetleg túl sokáig tartana az áttervezés.Egyébként nem ez az első eset, hogy a lapkakészletek megszenvedik a 14 nm-es gyártástechnológia csúcsrajáratását: korábban a H310-es lapkakészletbőlkisebb hiány alakult ki, vagyis a gyártósorok tényleg magas kihasználtság mellett dolgoznak.

A pletyka elsőre hihetetlennek és furcsának tűnik, de ide kapcsolódik az is, hogy időközben eltűnt az Intel hivatalos weboldaláról a Z390 Express lapkakészlet blokkdiagramja. Hogy az Intel tényleg ilyen extrém lépésre kényszerült-e? Az elkövetkező hetek folyamán egészen biztosan kiderül. A változásnak valószínűleg az AMD útitervére is hatása lesz, hiszen a gyártónak így már át kell majd gondolnia, mikor dobja piacra a Z490-es sorozatú Socket AM4-es alaplapokat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap