Hivatalos Intel dokumentum árulkodik a Z390-es lapkakészletről

Az Intel Z390-es lapkakészlete a Z370 fölé érkezik, alapját azonban már egy teljesen új lapka adja, így néhány újításra is számíthatunk.

Hivatalos Intel dokumentum árulkodik a Z390-es lapkakészletről

Az Intel Z390-es lapkakészletének érkezéséről elég régóta tudhatunk, hála az Eurocom egyik illetékesének, aki még tavaly kotyogta ki, érkezik egy új lapkakészlet a Z370 fölé, ami a Z390 nevet kapja. És valószínűleg ez a lapkakészlet szolgálja ki majd az első olyan nyolcmagos Intel processzort is, ami nem a HEDT szegmensbe érkezik. Az újdonság akár a korábban pletykált Core i7 vagy Core i9 8086K is lehet – de ez az értesülés még elég bizonytalan.

Az viszont már tény, hogy az Intel hivatalos weboldalára felkerült egy dokumentum, ami a Z390-es lapkakészlet legfontosabb tulajdonságait ismerteti. Az új lapka a kényszerből piacra dobott Z370-nel ellentétben már nem egy „átnevezett” Z270 lesz, hanem egy tényleg új, modern megoldás, ami tökéletesen illik a 300-as sorozatú lapkakészletek kínálatában. Mivel „Z” sorozatú termékről van szó, a processzor- és memória-tuning engedélyezett lesz, csak úgy, ahogy a processzor által biztosított 16 PCI Express 3.0-s sáv felosztása. Utóbbiakat két darab x8-as linkre bonthatja a rendszer, ha kétkártyás platformban gondolkodunk, de egy videokártya mellett akár két darab PCI Express 3.0 x4-es M.2-es slotot is összekapcsolhatnak a processzorral. A PCH és a CPU között továbbra is DMI 3.0-s kapcsolat húzódik.

Adattárolás terén nincs változás a Z370 képességeihez képest: maximum hat darab SATA 6 Gbps-os portot használhatunk RAID 0,1,5,10 és AHCI támogatás mellett, valamint maximum három darab PCI Express 3.0 x4-es M.2-es slotot vehetünk igénybe. Természetesen az Intel Optane támogatás sem hiányzik a sorból.

Galéria megnyitása

Az USB részleg viszont már fejlődött, ugyanis maximum hat darab 10 Gbps-os USB 3.1 Gen2 port kezelésére képes a lapkakészlet, de ezen felül tíz darab 5 Gbps-os USB 3.0-s, valamint tizennégy darab USB 2.0-s port kezelésére is van mód. A rugalmas I/O sáv architektúra jóvoltából az említett portok mennyisége szabadon kombinálható, de a felsoroltak egyszerre, egy időben nem érhetőek el, csak valamilyen megosztásban.

Fontos kiegészítő az Intel SmartSound technológiája is, ami egy DSP segítségével leveszi a processzor válláról az audió alrendszer kezelésével járó feladatokat. Ebben továbbra is az Azelia HD audio busz nyújt segítséget, ami egy audió kodeket kapcsol a rendszerhez – az audió feldolgozás egy része a lapkakészleten belül történhet. Utóbbi főként a hangalapú parancsok szöveggé konvertálásában segíthet.

A Z390-es lapkakészlettel ellátott alaplapok várhatóan a harmadik negyedév folyamán jelenhetnek meg. Nincs kizárva, hogy az első nyolcmagos asztali Intel processzorok is ebben az időszakban érkeznek, igaz, velük kapcsolatban egyelőre elég nagy a csend.

Kommunikáció terén továbbra is rendelkezésre áll az Intel gigabites LAN vezérlője, de a WLAN támogatás előkészítése sem hiányzik a sorból, amihez külön adapterkártyára is szükség van. Az Intel a Wireless-AC 9560-as kártya alkalmazását ajánlja partnereinek, az ugyanis Bluetooth 5.0-s támogatást is nyújt a 802.11ac WiFi mellé.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap