Beindult a világ egyik legnagyobb naphőerőműve

A 280 megawattos Solana erőmű különlegessége, hogy hatékony hőtároló rendszerének köszönhetően naplemente után további hat órán keresztül képes teljes kapacitással üzemelni.

Beindult a világ egyik legnagyobb naphőerőműve

Megkezdte működését az Egyesült Államok első olyan polgári célra szánt naperőműve, amely az éjszaka nagy részében is képes energiát szolgáltatni. Az arizonai Solana egy úgynevezett parabolavályús naphőerőmű, vagyis a hagyományos fotovoltaikus technológiával ellentétben a panelek nem közvetlenül a napenergiát alakítja át elektromos energiává, hanem a parabolaíves, hosszú tükrök által képzett vályú fókuszában egy cső fut végig, és az ebben levő folyadékot melegíti a koncentrált napfény.

A közel 8 négyzetkilométeren elterülő telep építését 2010 decemberében kezdte meg a spanyol Abengoa Solar nevű cég. A 2700 darab, folyamatosan a nap állásához igazított parabolatükör a csövekben keringő szintetikus olajat közel 400 Celsius fokosra is képes felhevíteni. A forró olaj révén aztán vízgőzt fejleszt a rendszer, amely két darab, 140 megawattos gőzturbinát hajt meg. A Solana erőmű különlegessége, hogy a hő tárolását is sikerült hatékonyan megoldani, így a rendszer naplemente után további hat óráig teljes kapacitással tud üzemelni.

A forró olaj ugyanis a nap folyamán a hatalmas, hőszigetelt tartályokban tartott sókeveréket is felhevíti. Szükség esetén aztán ezzel a sókeverékkel folytatják a gőzfejlesztést. Az olvadéksó elegendő energiát képes tárolni ahhoz, hogy naplemente után még hosszú órákig szinten tartsa az energiatermelést, így a fogyasztási szempontból csúcsidőnek számító esti órákban is biztosított az áramellátás, vagyis az áramhálózatra kötött hagyományos erőműveket nem kell erre az időszakra felpörgetni a kieső energia pótlására.

A 280 megawattos erőmű 70 ezer háztartás energiaellátását képes megoldani. A megtermelt áram Arizona legnagyobb energiaszolgáltatója, az APS rendszerében kerül elosztásra. Az áramszolgáltató 1,1 millió ügyfeléből a Solana beindításával már 185 ezer háztartás energiaellátását fedezik napenergiából.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward