Az Nvidia reagált a GeForce RTX 3080 rajtjával kapcsolatos kritikákra

A GeForce RTX 3080 rajt nem arról marad emlékezetes, hogy minden tökéletesen rendben ment az első napon...

Az Nvidia reagált a GeForce RTX 3080 rajtjával kapcsolatos kritikákra

A GeForce RTX 3080 értékesítése hivatalosan 2020. szeptember 17-én indulhatott meg, ám az új videokártya iránt akkora érdeklődés mutatkozott, hogy a raktárkészletek szinte percek alatt elfogytak minden viszonteladónál, sőt, az Nvidia által értékesített Founders Edition modelljei is rekord idő alatt gazdára találtak. Ahogy az a néhány nappal ezelőtti tájékoztatásból már kiderült, az Nvidia és a viszonteladók óriási rohamot tapasztaltak a vásárlók felől, sok helyen ez a roham még a Black Friday idején megszokott csúcsot is felülmúlta, így nem csak a raktárkészletek bizonyultak elégtelen mennyiségűnek, de az online rendszerek is bedobták a kulcsot egyes esetekben.

Ami egy fokkal aggasztóbb, az az, hogy az Nvidia szerint most a korábbinál sokkal szélesebb körben, sokkal kifinomultabb botokat, azaz kifejezetten az automatikus vásárlást segítő algoritmusokat vetettek be egyes vásárlók, így akár tucatjával is meg tudták rendelni az új videokártyákat rögtön, ahogy azok elérhetővé váltak.

Az Nvidia munkatársai a gyanús rendeléseket természetesen törölték, vagyis hiába hencegtek a botokat alkalmazó nyerészkedők azzal, hogy a rendelés szabályos, valamint értesítést is kaptak ennek teljesítéséről, ezeket a rendeléseket az Nvidia nem teljesítette. A vállalat beszámolója szerint rendelések százait törölték azért, mert botok álltak mögöttük.

Galéria megnyitásaA raktárkészleteket egyébként már augusztus elejétől elkezdték feltölteni, ugyanis számítottak rá, hogy nagy lesz az érdeklődés az új videokártyák iránt, ám arra, ami a múlt héten történt, eddig sosem volt példa, azaz minden várakozást felülmúlt a vásárlói roham. Annak érdekében, hogy a későbbiekben védettebb legyen a webáruház, az Nvidia saját store-ja külön alapokra költözik és számos extra védelmet vezet be annak érdekében, hogy hasonló támadások ne valósulhassanak meg a jövőben.

Egyébként az óriási bot-rohamot látva a vállalat csapata még aznap bevezetett néhány extra védelmet, amelyek között egyebek mellett a CAPTCHA is jelen volt, ezzel ugyanis megakadályozható a bot-alapú vásárlások jelentős része, plusz számos egyéb változtatást is eszközöltek, amelyek szintén segítenek az újfajta akciók elleni küzdelemben.

Ezzel ez időben egyes vásárlók nyílt forráskódú botokat tettek elérhető annak érdekében, hogy az új videokártyára vágyóknak legyen némi fegyverük a nyerészkedőkkel szemben – nem biztos, hogy hosszabb távon ez a megoldás az aktuális helyzetre. Tény, hogy ez a rajt minden eddiginél sokkolóbb volt mindenki számára: a partnerek nem tudták teljesíteni a vásárlói megrendeléseket, akkora roham érkezett; az átlagos vásárlók pedig hoppon maradtak a trükközők miatt. Erre a helyzetre mindenképpen megoldást kell találni, mert hasonló esetek a későbbiekben is előfordulhatnak, sokkal kifinomultabb botokkal.

Az Nvidia egyébként jelenleg azon dolgozik AIB partnereivel együtt, hogy minél több új videokártya készülhessen, így idővel mindenki hozzájuthat hőn áhított RTX 3080-as videokártyájához. Az egyelőre nem világos, hogy az elkövetkező időszakban pontosan mekkora mennyiségben készülnek az új videokártyák, de azt azért reméljük, hamarosan rendeződik ez a kellemetlen helyzet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap