Döbbenetes a kereslet a GeForce RTX 3080 iránt, megjelentek a nyerészkedők is

Úgy tűnik, nem volt elegendő az a raktárkészlet, amit az Nvidia a rajtra szánt, ugyanis a GeForce RTX 3080-at jelenleg szinte lehetetlen beszerezni, olyan gyorsan elkapkodják azt a néhány kártyát, amelyek eljutnak egy-egy viszonteladóhoz.

Döbbenetes a kereslet a GeForce RTX 3080 iránt, megjelentek a nyerészkedők is

Az Nvidia GeForce RTX 3080-as videokártyája tegnap óta kapható, ám a rajt finoman szólva sem sikerült zökkenőmentesen, ugyanis az egyes viszonteladókat akkora roham érte, hogy pillanatokon belül elfogyott a rajtra szánt raktárkészlet. Hasonló esetet már a GeForce GTX 1080 rajtjánál is láthattunk, de ami most az RTX 3080 zajlik világszerte, az egészen egyszerűen döbbenetes.

Galéria megnyitása

Az Nvidia szerint példátlan kereslet mutatkozott az Ampere sorozat első tagja iránt mind globálisan, az egyes viszonteladóknál, mind pedig a vállalat saját webáruházában. A cég szerint a rajt után óriási forgalom árasztotta el saját webáruházukat, amelynek következtében az össze is omlott. A hibát kis idő múltán sikerült elhárítani, így az értékesítés újra folytatódhatott. A munkatársak manuálisan ellenőrizték az összes rendelést annak érdekében, hogy a botokat és a nyerészkedőket kiszűrjék, a napi szállítási mutatók pedig emelkedőben vannak.

Egyéb helyeken is óriási forgalmat tapasztaltak, az amerikai Newegg szerint például nagyobb forgalom mutatkozott a webáruházukban az RTX 3080 hivatalos rajtjakor, mint amekkorát egy tipikus Black Friday esetében megszokhattak. A limitált raktárkészlet öt perc alatt elfogyott, az értékesítés során pedig még a Bot Protection is aktív volt, azaz minden rendelést hús-vér emberek adtak le, nem a nyerészkedők által is használt számítógépes algoritmusok.

Hasonló rohamot tapasztalt több egyéb kereskedő is, sőt, egyes helyeken konkrétan hosszú tömött sorokban várták az emberek, hogy szert tehessenek hőn áhított GeForce RTX 3080-as videokártyájukra. A fenti Twitter poszt az amerikai Microcenter előtt álló sort szemlélteti, a posztot pedig igen hamar felkapták, ugyanis ez a fotó remekül szemlélteti, mekkora vásárlói igény mutatkozik az új videokártya iránt.

Hazánkba sajnos nem sok RTX 3080-as videokártya érkezett, alig néhány darab, így a meglehetősen szűkös raktárkészletet szinte percek alatt elkapkodták az érdeklődők. Az ígéretek alapján a következő héten, illetve a következő hetekben érkeznek még szállítmányok, ám azt egyelőre nem lehet tudni, pontosan mikor és mennyi, így érdemes lesz szemmel tartani a kínálatot, illetve a Raktárfigyelőt is érdemes lesz használni. Hírünk írásakor egyébként az egyik gyártó videokártyája éppen kapható volt, ez itt, de mire a hírrel elkészültünk, el is fogyott az aktuális raktárkészlet, azaz tényleg nagy a kereslet.

Galéria megnyitása

Érdekes és egyben szomorú, hogy a GeForce RTX 3080 körüli felhajtásból nagyon sokan próbálnak hasznot húzni, méghozzá eléggé pofátlanul, amire a fenti aukció egy jó példa, de messze nem ez a legextrémebb. Ennek keretén belül egy Gigabyte RTX 3080 Gaming OC modellre lehet licitálni, ám a következő lépcső már 34 200 dollárt képvisel, vagyis nagyjából 7,6 millió forintért lehet megszerezni ezt az egy terméket. Hogy lesz-e olyan, aki megvásárolja? Egészen biztosan igen.

És aki azt gondolná, hogy ez a licit egy példa nélküli eset, aminél igazából nincs is megdöbbentőbb, bizony kő keményen téved. Volt már, aki a lezárt aukció alapján 50 000 dollárt adott egy GeForce RTX 3080-as videokártyáért – vagy legalábbis leütötte a terméket ennyiért, de kérdés, hogy tényleg kifizeti-e érte ezt az összeget –, valamint van olyan aktív licit is, ahol hírünk írásakor közel 100 000 dollárért lehet hozzájutni egy GeForce RTX 3080 Founders Edition-höz. Nincs kizárva, hogy ezeket az árakat botok generálják, így a végén a sikeres aukcióban reménykedő eladók hoppon maradnak – ilyen botról pont az Nvidia fórumán írt egy felhasználó, aki pontosan azért készítette a szoftvert, hogy a nyerészkedőket elgáncsolja. A témát azóta eltávolították, de a tárolt változat még elérhető. A jelek szerint az Ebay egyébként kezdi kigyomlálni a botok által generált liciteket, így az extrém árak jellemzően 6000-8000 dollárnál megállnak, ami persze még mindig nagyon-nagyon sok.

Galéria megnyitása

A fentiek tehát minden bizonnyal kifejezetten extrém példák, amelyek mögött nincsenek feltétlenül emberi licitálók, olyan, reálisabbnak tűnő ajánlatokból azonban tényleg rengeteg van, amelyek bőven 1000 dollár feletti áron hirdetik az egyes GeForce RTX 3080 modelleket.

Az elkövetkező napok és hetek folyamán remélhetőleg rendeződni fog a kínálat, több videokártya érkezik, így mindenki hozzájuthat az általa kiválasztott RTX 3080-as videokártyához, legyen szó bármely gyártó modelljéről. Addig is érdemes használni a Raktárfigyelőt, ugyanis nem lehet előre tudni, pontosan mikor érkeznek újabb raktárkészletek, illetve ezek pontosan hány kártyát tartalmaznak majd, annyira kiszámíthatatlan a jelenlegi helyzet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap