Shop menü

AZ NVIDIA CSÚCSKÁRTYÁJA NEM TUDJA 240 HZ-EN HAJTANI A SAMSUNG DUAL 4K-S GAMER MONITORÁT

Erre jelenleg csak az AMD Radeon RX 7000-es sorozatának tagjai képesek, a 240 Hz-es képfrissítési rátát az Intel Arc Alchemist sorozatából sem lehet kipréselni ebben az esetben, legalábbis jelenleg.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Nvidia csúcskártyája nem tudja 240 Hz-en hajtani a Samsung dual 4K-s gamer monitorát

A Samsung egy igencsak rendhagyó gamer monitort mutatott be az 57 hüvelykes képátlójú Odyssey Neo G9 formájában, amiről korábban ebben a hírben írtunk. Az új monitor főként azért különleges, mert az 57 hüvelykes képátlóhoz szokatlan felbontás társul: a vállalat szakemberei dual 4K-s monitort álmodtak meg, így a végeredmény egy 7680 x 2160 pixeles felbontású termék lett. A monitor azért nem érdemli ki a 8K-s jelzőt, mert a 8K felbontás eredetileg 7680 x 4320 pixeles értéket képvisel, ebben az esetben viszont csak szélességben áll rendelkezésre a 8K, magasságban nem, vagyis olyan a termék, mintha két darab 4K-s – jobban mondva UHD – panelt helyeztek volna egymás mellé. A hatalmas felbontáshoz rendkívül magas, 240 Hz-es maximális képfrissítési ráta társul, ami a QuasarZone friss tesztje szerint problémát jelent a modern videokártyák jó részének.

A teszt alapján az Nvidia aktuális csúcskártyája, a GeForce RTX 4090-es modell egyszerűen képtelen 240 Hz-es képfrissítési ráta mellett üzemeltetni az 57 hüvelykes képátlójú újdonságot, a maximálisan elérhető képfrissítési ráta mindössze 120 Hz. Ez a limit a teszt tanulsága szerint nemcsak HDMI 2.1-es, hanem DisplayPort 2.1-es port esetén is fennáll, még akkor is, ha az adatátvitelhez használt kábel megfelelő „sebességű”.

A próbák alapján egyelőre csak a Radeon RX 7000-es sorozatú videokártyák használata mellett érhető el a teljes, 240 Hz-es maximális képfrissítési ráta, ezeknél a modelleknél ugyanis a DisplayPort 2.1-es szabványú videó kimenet mellé jár UHBR13,5 támogatás is, ami 54 Gbps-os adatátviteli sávszélesség elrését teszi lehetővé. Érdekesség, hogy egy 48 Gbps-os HDMI 2.1-es kábel segítségével akár a HDMI 2.1-es porton keresztül is működik a 240 Hz-es maximális képfrissítési ráta a 7680 x 2160 pixeles natív felbontás mellett. Erre a GeForce RTX 40-es és az Intel Arc Alchemist sorozat képviselőinél jelenleg nincs lehetőség. Az egyelőre nem világos, hogy a limitet a GPU kijelző-vezérlő futószalagjai okozzák-e – elvileg firmware és/vagy szoftver alapú limit is húzódhat a háttérben.

Galéria megnyitása

A Samsung 240 Hz-es Odyssey Neo G9-es gamer monitor kétségkívül szokatlan dizájnnal érkezik, amire aligha készülhettek fel az egyes gyártók, ugyanis a termék olyan, mintha két darab 240 Hz-es UHD panelt ragasztottak volna egybe – lényegében erről is lehet szó. Sávszélesség terén egy 4K-s tömörítetlen videójel-folyam továbbítása 240 Hz-es képfrissítési ráta mellett 58,48 Gbps-os sávszélességet igényel 10-btites színmélység esetén, míg két ilyen videójel-folyam esetében már 109,68 Gbps a sávszélesség-igény.

A DisplayPort ehhez képest maximum 77,37 Gbps-os sávszélességet kínál az UHBR20-as módban, míg a HDMI 2.1-nél 48 Gbps a csúcs, azaz teljesen mindegy, melyik szabványú videó kimenetet választjuk, mindenképpen szükség van a Display Stream Compression (DSC) technológiára. Ha a DSC-nél a 3:1 tömörítési rátával számolunk, akkor egy színcsatornánként 10-bites tartalom esetén már csak 36,56 Gbps a sávszélesség-igény, amit a HDMI 2.1 is tud biztosítani. Ez így leírva egyszerűnek tűnik, ám a háttérben a DSC implementáció megvalósításától függ, lehetőség van-e az adott képfrissítési ráta és felbontás együttes kiszolgálására, vagy sem, ugyanis nem biztos, hogy rendelkezésre áll hozzá a szükséges mennyiségű párhuzamos DSC futószalag, vagy sem.

A QuasarZone tesztje szerint az Intel Arc Alchemist és a GeForce RTX 4090 esetében nincs mód a 240 Hz-es képfrissítési ráta elérésére az igencsak szokatlannak nevezhető 7680 x 2160 pixeles natív felbontás mellett, ami lényegében fél 8K-nak tekinthető. Az AMD Radeon RX 7000-es sorozat videokártyái ezzel ellentétben tökéletesen működhetnek natív felbontás és maximális képfrissítési ráta mellett, az viszont már más kérdés, mely játékok futtatására van lehetőség ekkora felbontás esetén úgy, hogy a teljesítmény is kielégítő legyen… Ez majd egy másik tesztből derül ki.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére