Az Intel Rocket Lake sorozata már Willow Cove CPU magokat kaphat?

A 14 nm-es csíkszélességgel készülő processzor végre nem a Skylake architektúrát viheti tovább, már amennyiben a pletyka igaz.

Az Intel Rocket Lake sorozata már Willow Cove CPU magokat kaphat?

Az Intel Rocket Lake sorozata, amely a Comet Lake után érkezik, éppen most került a pletykák kereszttüzébe. Nemrégiben kiderült, hogy a – valamikor 2021 folyamán érkező – processzorok várhatóan még mindig 14 nm-es csíkszélességgel készülnek, de a Comet Lake-kel ellentétben nem tíz, hanem csak maximum nyolc maggal rendelkeznek majd. Abból a pletykából úgy tűnt, hogy architektúra terén még mindig a Skylake egyik leszármazottja marad szolgálatban, ami áteshet némi optimalizáción, ám azóta érkezett egy frissebb pletyka, ami érdekes állításokat fogalmaz meg.

Galéria megnyitásaAsztali fronton 2021-ig biztosan marad a 14 nm-es csíkszélesség, míg a mobil konfigurációk esetében már elérhető a 10 nm-es gyártástechnológia is, hála az Ice Lake sorozat tagjainak, amelyek limitáltan ugyan, de már elkezdték meghódítani a notebookok szegmensét. Az Ice Lake processzorok esetében a processzormagok már egy teljesen új architektúra köré épülnek, ami a Sunny Cove nevet viseli, ennek lesz az utódja a Tiger Lake családba szánt Willow Cove, amely mobil fronton 10 nm+ gyártástechnológiát használhat.

A friss pletykák alapján a mobil piacra szán Tiger Lake fejlesztés Willov Cove processzormagjait kaphatja meg a Rocket Lake, ami igen-igen érdekesen hangzik. Erről chiakokhua számolt be, aki nem más, mint egy egykori VLSI mérnök, aki igen jól rálát a piacra és igen hasznos információkat szokott megosztani a nagyérdeművel. Szerinte a Rocket Lake esetében a Willov Cove processzormagokat a 14 nm-es csíkszélességgel kombinálják, viszont az iGPU kisebb lesz, mint a Tiger Lake esetében, ugyanis a processzormagok „nagyobbak” lesznek. Míg a 10 nm-es Tiger lake dizájn Gen12-es iGPU-ja maximum 96 EU-val rendelkezhet, addig a 14 nm-es Rocket Lake esetében, ami maximum 8 darab 14 nm-es csíkszélességgel készülő processzormaggal rendelkezhet, maximum 32 EU használatára lesz mód. Az egyelőre nem világos, hogy az iGPU is 14 nm-es csíkszélességgel készül-e, de a jelek alapján erre lehet következtetni. A Rocket Lake-S esetében a IVD (Fully Integrated Voltage Regulator) feszültségszabályzót sem alkalmazzák, ami a Tiger Lake esetében alapfelszereltségnek minősül, helyette inkább a hagyományos SVID VRM architektúra jut szerephez.

A nyolcmagos Rocket Lake az új Willov Cove architektúra miatt, ami a Sunny Cove leszármazottja, érezhető IPC növekedést hozhat, így érdekes lesz látni, hogyan alakul majd a teljesítménye a tízmagos Comet Lake-S modellekéhez képest. Erről egyelőre nincs adat, de idővel lehullhat róla a lepel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap