Az Intel érkező videokártyái hardveres ray-tracing gyorsítást használhatnak

Legalábbis az adatközpontokba szánt modellek mindenképpen, egyelőre ugyanis csak ezekről tett említést a vállalat.

Az Intel érkező videokártyái hardveres ray-tracing gyorsítást használhatnak

Az Intel jövőre alaposan felforgathatja a videokártyák piacát, ugyanis 2020-ban ismét belép a vállalat ebbe a szegmensbe, a siker érdekében pedig több kiváló szakembert is szerződtetek – közülük sokan az AMD kötelékét erősítették az elmúlt évek folyamán. A vállalat az Xe sorozat népszerűsítéséhez külön programot is indított, amelynek keretén belül folyamatosan friss információkhoz lehet jutni, valamint értesülhetünk arról is, hogy mely európai nagyvárosokban lesznek népszerűsítő rendezvények, ezekhez pedig lehetőség szerint akár csatlakozhatunk is a későbbiekben.

Egy ideje csend van a videokártyákkal kapcsolatos tervek körül, ám az FMX Grafikai Konferencia alkalmával ismét elárult egy érdekességet az érkező termékekkel kapcsolatban az Intel. Igazából konkrét technológiai részletekről egyelőre nem esett szó, az viszont már teljesen biztosra vehető, hogy az adatközpontokba szánt videokártyák fedélzetén a ray-tracing, vagyis a sugárkövetés számításainak gyorsítására használható célhardver kap helyet. Ezt a hardveres gyorsítást az Intel Rendering Framework sorozatú API-k és könyvtárak segítségével lehet majd munkára fogni a különböző szoftverekben. Noha technikai részletekbe egyelőre nem bocsátkozott a cég, hiszen ez egy picit még korai lenne, az kiderült, hogy a ray-tracing számításokhoz nem csak a GPU-t, de a CPU-t is bevetnék a maximális hatékonyság és a nagyobb teljesítmény eléréséhez. Az egyelőre rejtély, hogy az Intel megoldása mennyiben különbözik majd az Nvidia GeForce RTX és Quadro RTX sorozatánál már használatban lévő „motortól”, de mindenképpen érdekes lesz látni, egymáshoz képest hogyan teljesítenek a két gyártó termékei.

Galéria megnyitása

Az Xe architektúra egyébként kétféle felhasználási módra lesz optimalizálva: az egyik az adatközpontok igényeit tartja szem előtt, a másik azonban a klienspiaci megoldásokhoz passzol. Az egyelőre rejtély, hogy az Nvidiához hasonlóan az Intel is megtartja-e a ray-tracing gyorsítást a felsőkategóriás piac kiváltságának, de elég valószínű hogy ilyesmiről lehet szó. Maguk aZ Xe architektúra köré épülő termékek az integrált videóvezérlőktől a belépőszintű videokártyákon át egészen a felsőkategóriás, kifejezetten játékosoknak szánt megoldásokig minden piaci szintet lefednek majd, azaz elég komoly fejtörést okozhatnak majd a riválisoknak, amennyiben beváltják a hozzájuk fűzött reményeket.

Reméljük, az elkövetkező hónapok során még több konkrétum lát majd napvilágot az Xe architektúrára támaszkodó Intel videokártyákkal kapcsolatban, valamint abban is erőteljesen reménykedünk, hogy az újdonságok segítenek egy kicsit a videokártya piac felrázásában, ugyanis jót tenne már ennek a szegmensnek, ha kiélezettebb versenyre kerülhetne sor.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap